Κίνα: Μείωσε τα επιτόκια η Λαϊκή Τράπεζα, για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες

20/06/2023, 14:08
Κίνα: Μείωσε τα επιτόκια η Λαϊκή Τράπεζα, για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες

Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 10 μονάδες βάσης από 3,65% σε 3,55%

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε δύο ακόμη βασικά επιτόκια δανεισμού την Τρίτη, για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες, για να στηρίξει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 10 μονάδες βάσης από 3,65% σε 3,55% και περιόρισε το βασικό επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών κατά 10 μονάδες βάσης από 4,3% σε 4,2% – για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

“Από μόνες τους, οι περικοπές των 10 μονάδων βάσης είναι πολύ μικρές για να κάνουν μεγάλη διαφορά στις νομισματικές συνθήκες, ειδικά από τη στιγμή που τα διατραπεζικά επιτόκια της αγοράς είναι ήδη χαμηλότερα από τα επιτόκια πολιτικής”, έγραψαν σε σημείωμά τους οι Julian Evans-Pritchard και Zichun Huang της Capital Economics.

“Αλλά η PBOC τείνει να χρησιμοποιεί τις αλλαγές στα επιτόκια πολιτικής ως εργαλείο σηματοδότησης, με τη βαριά δουλειά να γίνεται από άλλα εργαλεία, όπως οι προσαρμογές στις απαιτήσεις αποθεματικών και οι ποσοστώσεις τραπεζικών δανείων”, πρόσθεσαν. “Ο τελευταίος γύρος μειώσεων των επιτοκίων υποδηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθούν και αυτά τα εργαλεία”.

Σύμφωνα με το CNBC, ο δείκτης των εισηγμένων στο Χονγκ Κονγκ κινεζικών κατασκευαστών, Hang Seng mainland properties, υποχώρησε περισσότερο από 3%, με την Country Garden να υποχωρεί κατά περίπου 5%. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μεγαλύτερη μείωση του πενταετούς επιτοκίου κατά τουλάχιστον 15 μονάδες βάσης.

Η κίνηση της Κίνας ήταν ευρέως αναμενόμενη, αφού τα οικονομικά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες – από τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έως τις λιανικές πωλήσεις και το εμπόριο τον Μάιο – δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες. Η Κίνα φαίνεται να ακροβατεί στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού, καθώς η αισιοδοξία για το άνοιγμα της οικονομίας εξανεμίζεται.