Κατέρρευσε η Turk Telekom, τρόμος στην Τουρκία

31/08/2018, 11:10
TURK TELECOM

Τελειωμό δεν έχει η οικονομική κρίση στην Τουρκία, καθώς η χρεοκοπία του «γίγαντα» της τηλεφωνίας Turk Telekom αναμένεται να προκαλέσει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων. Ο… ΟΤΕ της γείτονος κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μετά τις πιέσεις που δέχθηκε συνολικά η τουρκική οικονομία και την κατρακύλα της λίρας.

Η Turk Telekom οδηγήθηκε στη χρεοκοπία υπό το βάρος των δανείων της, τα οποία δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Το ποσό του «ανοίγματος» προς τις τράπεζες άγγιζε τα 4,7 δισ. δολάρια, με συνέπεια η διοίκηση της εταιρείας να περιέλθει στην κατοχή των τουρκικών τραπεζών.

Η είδηση της χρεοκοπίας μίας τόσο μεγάλης και ιστορικής εταιρείας προκάλεσε πανικό σε μία μεγάλη λίστα εταιρειών, οι οποίες ακολουθούν την ίδια τακτική με την Turk Telekom, καθώς εισπράττουν σε τουρκική λίρα και αποπληρώνουν σε δολάρια ή ευρώ τα δάνειά τους.

«Μη επενδύσιμη»

Σχεδόν μη επενδύσιμη έχει καταστεί η Τουρκία, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, στον απόηχο του μπαράζ υποβαθμίσεων από Moody’s.

O οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην υποβάθμιση 20 τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και έξι καλυμμένων ομολογιών τραπεζών, λίγο καιρό μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας. Η Fitch, από την πλευρά της η οποία έχοντας θέσει αρνητικό το outlook της γειτονικής χώρας, αναμένεται το Δεκέμβριο να προχωρήσει επίσης σε υποβάθμιση.

Η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος τονίζει ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.

Οι κρατικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την αρνητική πίεση της αξιολόγησης, εάν οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της Τουρκίας ενταθούν, αναφέρει ο οίκος.

Κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει την ικανότητα της κυβέρνησης να παρέχει υποστήριξη σε ξένο νόμισμα.

Μάλιστα, ο οίκος υπενθυμίζει ότι στις 20 Ιουλίου είχε προβεί στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για 24 τουρκικές τράπεζες.

Η μακροοικονομική σταθερότητα