Κόκκινα ταμπλό στις αγορές για την Ιταλία

02/10/2018, 12:34
ΑΓΟΡΕΣ

Δηλώσεις βουλευτή της Λέγκας, που επανέφεραν στο προσκήνιο το σενάριο εξόδου της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, πυροδότησαν νέες αναταράξεις στις αγορές. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάσσονται σε υψηλά 4,5 ετών, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών επιστρέφουν σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσουν 19 μήνες, τα ταμπλό ανά την Ευρώπη δείχνουν κόκκινο και το ευρώ δέχεται ισχυρές πιέσεις.

«Είμαι πραγματικά πεπεισμένος ότι η Ιταλία θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματα, εάν είχε το δικό της νόμισμα» είπε ο Κλαούντιο Μπόργκι, βουλευτής της Λέγκας σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Και η δήλωση αυτή ήταν αρκετή να πυκνώσει τα σύννεφα στις αγορές.

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποχώρησης από τη νομισματική ένωση. Σημείωσε πάντως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο στόχος για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, ενώ σχολίασε πως δεν πιστεύει ότι Μακρόν και Μέρκελ θέλουν να δουν την ιταλική κυβέρνηση να πέφτει.

Οι δηλώσεις Ντι Μάιο δεν πέτυχαν να καθησυχάσουν. Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου με άνοδο 13 μονάδων βάσης ή 3,88% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, σκαρφάλωσε στο 3,43% -τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων άνοιξε στις 302 μονάδες βάσης -υψηλά άνω των πέντε ετών. Άνοδο έξι μονάδων, στο 1,429% και για την απόδοση του διετούς, ενώ η απόδοση του πεντεατούς είναι αυξημένη κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,648%- υψηλά τεσσάρων μηνών.

Στη δίνη των ιταλικών ανησυχιών συνεχίζουν να βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς καταγράφει νέα- ελαφρά προς το παρόν- άνοδο σήμερα, στο 4,24% έναντι χθεσινού κλεισίματος στο 4,22%.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στις αγορές μετοχών. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 1,7% και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2017. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 3%. Στο κόκκινο Φραγκφούρτη, Παρίσι και Αθήνα.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποτιμάται εκ νέου, με την ισοτιμία στα 1,1533 δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ