Η καθαρή περιουσία του Bill Gates ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια

22/04/2019, 00:32
1

Η καθαρή περιουσία του Bill Gates ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια αυτήν τη βδομάδα μετά την άνοδο που κατέγραψε η μετοχή της Microsoft λόγω των αναβαθμισμένων οικονομικών αποτελεσμάτων της 24ης Απριλίου. Παραμένει ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Ο Gates βρίσκεται πίσω από τον ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 153,2 δισ. δολ., σύμφωνα με την κατάταξη δισεκατομμυριούχων του Forbes. Ο Bezos σύντομα θα δώσει ένα τμήμα της περιουσίας του, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου με τη σύζυγό του, MacKenzie. Το ζεύγος ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι η MacKenzie θα λάβει το ένα τέταρτο από το μερίδιο που κατέχει ο Bezos στην Amazon, το οποίο αποτιμάται σε πάνω από 35 εκατ. δολ.

Ο Gates έχτισε την περιουσία του με τη Microsoft, την εταιρεία υπολογιστών που ίδρυσε μαζί με τον Paul Allen το 1975 (ο Allen πέθανε τον Οκτώβριο του 2018). Τώρα κατέχει μια περιουσία που χαρακτηρίζεται από ποικιλία: λιγότερο από το 12,5% προέρχεται μόνο από μετοχές του στη Microsoft. Η πλιεονότητα των περιουσιακών του στοιχείων περιλαμβάνοται στην εταιρεία επενδύσεων, Cascade, μαζί με μια συμμετοχή στον όμιλο Berkshire Hathaway, που ίδρυσε ο Warren Buffett.

Η άνοδος που κατέγραψε η τιμή της μετοχής της Microsoft αυτήν την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη σταθερή απόδοση των άλλων επενδύσεων, ήταν αρκετά να ανεβάσουν την περιουσία του πάνω από τα 100 δισ. δολ. στις 16 Απριλίου.

Το 2010, ο Gates και ο Buffett συνίδρυσαν το Giving Pledge, μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να πείσει τους δισεκατομμυριούχους να δώσουν τουλάχιστον τη μισή τους περιουσία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους ή αφού πεθάνουν. Μέχρι σήμερα, περίπου 200 άνθρωποι έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία, μεταξύ των οποίων ο Elon Musk και ο Brian Chesky της Airbnb.

Ο Gates έχει ήδη δωρίσει πάνω από 35 δισ. δολ. σε φιλανθρωπίες, κυρίως στο Bill & Melinda Foundation, το μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα, στο οποίο είναι πρόεδρος μαζί με τη σύζυγό του. Το ίδρυμα επικεντρώνεται στη δημόσια υγεία.

Γεννημένος στο Σιάτλ, ο Gates χαρακτηριζόταν πολύ ώριμος για την παιδική του ηλικία. Ξόδευε τόσο χρόνο στο διάβασμα βιβλίων που οι γονείς του έφτασαν στο σημείο να του απαγορεύσουν να παίρνει μαζί του βιβλία στο τραπέζι που γευμάτιζαν. Αργότερα, στο λύκειο, γνώρισε τον Paul Allen και ξεκίνησαν την ανάπτυξη κωδίκων για υπολογιστές.

Λίγο αργότερα, ο Gates παράτησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνεργάστηκε πιο στενά με τον Allen με σκοπό την ίδρυση της Microsoft, αρχικά σε ένα γκαράζ στο Αλμπουκέρκι, στο Νέο Μεξικό. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Microsoft είχε καταφέρει να αναδειχθεί σε κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.