"Γύρισαν" σε θετικό έδαφος οι αγορές στην Ασία

01/02/2021, 09:35

Σε θετική τροχιά κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αγορές στην Ασία μετά την είδηση ότι η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca συμφώνησε να αυξήσει τον εφοδιασμό των εμβολίων κατά του Covid-19 στην Ευρώπη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την πανδημία.

Οι αγορές σε Τόκιο, Χονγκ Κονγκ και Σεούλ σημείωσαν άνοδο ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στην Σαγκάη με τους επενδυτές να αμφιταλατεύονται εξαιτίας της πτώσης στην κινεζική μεταποίηση τον Ιανούαριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αγορές αρχής γενομένης από την Ασία κλονίστηκαν από την AZN ότι θα παρέχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση λιγότερες από τις μισές δόσεις που είχε αρχικά υποσχεθεί. Αυτό ώθησε την Ε.Ε να επιβάλει εσωτερικούς ελέγχους στις εξαγωγές.

Ωστόσο, εχθες Κυριακή ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία θα παραδώσει 40.000.000 δόσεις στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε κατά 1,55% στις 28.091 μονάδες, ο Hang Seng στο Χονκ Κονγκ σημείωσε κέρδη κατά 2,17% στις 28.896 μονάδες, ενώ ο δείκτης στην αγορά της Σανκγάης έκλεισε υψηλότερα κατά 0,64% στις 3.505 μονάδες.

"Οι ανησυχίες για την πανδημία επιστρέφουν σε πλήρη ένταση" αναφέρουν αναλυτές της αγοράς επισημαίνοντας ότι ζητήματα σχετικά με τη διανομή του εμβολίου, αλλά και με την αποτελεσματικότητά του κρατούν σε... απόσταση τους επενδυτές.