Ασημι: Το αληθινό Short Squeeze που μπορεί να ρίξει το σύστημα

08/02/2021, 11:39
Ασημι: Το αληθινό Short Squeeze που μπορεί να ρίξει το σύστημα

Καθώς ξεφουσκώνει το φαινόμενο GameStop, και τα χρηματιστήρια επιστρέφουν στην «κανονικότητα», ένα είναι το πιο καυτό θέμα στις πιάτσες των αγορών αυτή τη στιγμή. Ασήμι, ο χρυσός των φτωχών.

Γιάννης Τσιρογιάννης (από την εφημερίδα Axia News 6-7 Φεβρουαρίου)

«Ζουλήξτε το ασήμι» ή αλλιώς #SilverSqueeze είναι η κυρίαρχη τάση σε μίντια, Twitter και τα διάφορα διαδικτυακά φόρουμ όπου βρίσκει καταφύγιο πλέον το διαδικτυακό «τρομοκρατικό» κίνημα που γέννησε το διαβόητο πλέον wallstreetbets.

Αυτό που ξεκίνησε ως ανέλπιστη προσπάθεια μερικοί φουκαράδες, εκμεταλλευόμενοι τη δικτύωση των σόσιαλ μίντια, να βγάλουν κανά φράγκο μέσα από συντονισμένη «επίθεση» σε μετοχές, έχει πλέον εξελιχθεί σε γενικευμένη εξέγερση της φτωχής «πλέμπας», της λεγόμενης Main Street, κατά της Wall Street και του μεγάλου κεφαλαίου.

Και αυτή τη φορά το έπαθλο δε θα είναι μόνο μερικά γρήγορα πλούτη, ή η ηθική ικανοποίηση της «ανατίναξης» μερικών hedge fund δισεκατομμυρίων και η ακόλουθη δόξα από τα ΜΜΕ. Η αγορά των πολύτιμων μετάλλων είναι κυριολεκτικά «όλα τα λεφτά», το μοναδικό πραγματικό απόθεμα πλούτου σε έναν κόσμο όπου η αξία του πληθωρισμένου χάρτινου χρήματος έχει εκφυλιστεί εντελώς.

Εάν όμως γίνει Short Squeeze στο ασήμι, δε μιλάμε απλώς για ένα γεγονός που θα αλλάξει τη ζωή σε μερικούς «αυτιστικούς» redditors και να γκρεμίσει μερικά funds (άντε και να σκιάξει λίγο τη Wall Street), αλλά για ΤΟ μοναδικό γεγονός που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ίσως ακούγεται απίθανο. Ρεαλιστικά μιλώντας, είναι σχεδόν αδύνατον να τα βάλει κανείς με το πιο απόρθητο φρούριο του πλανήτη.

Νομίζατε ότι το Bitcoin χειραγωγείται; Δοκιμάστε το ασήμι…

Η αγορά μετάλλων είναι με διαφορά η πιο χειραγωγημένη αγορά του κόσμου. Νομίσματα, μετοχές και κρύπτο ωχριούν μπροστά στο καλά φυλαγμένο κοινό μυστικό των τραπεζών, που είναι η συστηματική πίεση (suppression) των τιμών χρυσού και ασημιού. Η αντίστοιχη αγορά του επίσης πολύτιμου παλλάδιου για παράδειγμα, δεν ενδιαφέρει εξίσου κι έτσι ξεφεύγει από τη σφαίρα επιρροής των τραπεζών, και απόδειξη αυτού αποτελεί το πρόσφατο ράλι που έκανε το παλλάδιο πιο ακριβό από τον χρυσό.

Επί δεκαετίες οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι κρατούν σκοπίμως χαμηλά τις τιμές χρυσού και ασημιού, προκειμένου να μπορούν να ελέγχουν αυτά τα υπερπολύτιμα assets. Ίσως ακούγεται παράδοξο ή και συνωμοσιολογικό. Στην πραγματικότητα, η εξήγηση είναι πολύ απλή. Αν ένα asset είναι φθηνό, τότε ελέγχεται (και άρα χειραγωγείται) ευκολότερα. Ιδιαίτερα το ασήμι, όπως συμφωνούν όλοι οι κορυφαίοι του χώρου πχ. BullionStar, θεωρείται σημαντικά πιο υποτιμημένο από τον χρυσό, και γι’ αυτό έχει τραβήξει την προσοχή της Main Street.

Έχει ξαναγίνει SilverSqueeze? Ναι, την «Ασημένια Πέμπτη»

Ιστορικά, μόνο μία φορά έχει αποπειραθεί «επίθεση» στο ασήμι, η οποία έμεινε γνωστή ως «Silver Thursday» (Ασημένια Πέμπτη). Στις 27 Μαρτίου 1980, τρία αδέρφια γνωστοί ως Hunt Brothers, γόνοι δισεκατομμυριούχων πετρελαιάδων, κατάφεραν να πλευρίσουν την αγορά φυσικού ασημιού (το κανονικό μέταλλο, όχι συμβόλαια) και έφτασαν να κατέχουν έως και το 1/3 της παγκόσμιας προσφοράς bullion, εκτοξεύοντας κατά 720% την τιμή της ουγγιάς από τα 6 στα 50 δολάρια!

Ωστόσο παρενέβη το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων COMEX (του ομίλου CME) και επέβαλε τον εξοντωτικό έκτακτο κανόνα «Silver Rule 7», ο οποίος απαιτούσε υψηλό collateral (εχέγγυο) για on margin αγορές, που βλάπτει ιδιαίτερα όσους έχουν δανειστεί για να αγοράσουν. Στην ουσία τα αδέρφια έπαιξαν τίμια με τους κανόνες, και μόλις το σύστημα συνειδητοποίησε πως χάνει στο ίδιο του το παιχνίδι, τους άλλαξε.

Οι αδερφοί Hunt χρεοκόπησαν λίγο αργότερα, αφού εν μέσω προστίμων και δανεισμού εξαναγκάστηκαν σε ρευστοποίηση πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να καλύψουν τις θέσεις τους, και καθώς ο πανικός οδήγησε σε πτώση έως και 50% των τιμών ασημιού, τα πολύτιμα εμπορεύματα επέστρεψαν και μάλιστα φθηνά στα χέρια των «νόμιμων κατόχων» τους.

Επιτρέπεται να παίξεις, απαγορεύεται να κερδίσεις

Το δίδαγμα είναι πως μπορείς να παίξεις, αλλά δεν επιτρέπεται να κερδίσεις, όχι στο παιχνίδι τους… Ίσως και να είχε προκληθεί καταστροφικό ντόμινο στο οικονομικό σύστημα εκείνη την ημέρα αν είχαν κερδίσει οι Hunt, όπως είχαν εκμυστηρευτεί πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αφού πολλές τράπεζες και χρηματιστηριακές της Wall Street ήταν σοβαρά εκτεθειμένες στην αγορά εμπορευμάτων.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σήμερα, αφού όπως φημολογείται 8 στις 10 μεγάλες τράπεζες του πλανήτη έχουν σορτ θέσεις στο ασήμι.

Αν με μια επιτυχημένη συντονισμένη επίθεση (ή αλλεπάλληλες) έσπαγε αυτό το τείχος από σορτ, θα απαιτούνταν τρισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι θέσεις χρηματοπιστωτικών ομίλων και επενδυτικών funds. Λίμαν Μπράδερς (Lehman Brothers) είπατε;

Υποθετικά μιλώντας, αν «ζουληχτούν» τα σορτ (short squeeze) στο ασήμι, η τρέχουσα τιμή του από 27δολ/ουγγιά θα εκτοξευθεί πάνω από τα $125 όπως εκτιμούν οι ειδικοί του χώρου, προκαλώντας χάος στις αγορές. Το τραπεζικό σύστημα θα έτριζε συθέμελα και κάποιοι μεγάλοι θα «πονούσαν» όπως δεν πόνεσαν ποτέ. Ενδεχομένως να πυροδοτηθεί και η επόμενη παγκόσμια κρίση ή όλο αυτό να αποτελέσει αφορμή για ένα ακόμη Great Reset στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ρεαλιστικά μιλώντας, είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι το τραπεζικό καρτέλ (διότι περί καρτέλ πρόκειται) έχει φροντίσει δεκαετίες τώρα να στήσει το παιχνίδι με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χάνει. Όσο πιο πολύ πιέζεται μάλιστα, τόσο περισσότερο «αυτορυθμίζεται» προκειμένου να καλύψει τυχόν τρωτά σημεία, όπως συνέβη την Ασημένια Πέμπτη.

Ένα δυνατό SilverSqueeze θα έστελνε το ασήμι πάνω από τα $500!

Μόνο η JP Morgan Chase για παράδειγμα κατέχει 200 εκατομμύρια ουγγιές ασήμι! Ό,τι θέλουν κάνουν, είναι ασύλληπτη η πίεση. Υπάρχει ωστόσο τρόπος, χρειάζεται συντονισμένη πολιορκία για να πέσει ένα κάστρο. Έχουν ήδη λάβει το «μήνυμα», και γι’ αυτό θα ρίξουν ό,τι όπλα έχουν στη μάχη.

Χρόνια τώρα, από όταν ήταν 13δολ/ουγγιά, τονίζω πως το ασήμι είναι εξαιρετικά υποτιμημένο και πρόκειται να σκάσει, προσφέροντας αποδόσεις που θα ζηλεύει ακόμη και το Bitcoin. Έτσι και χάσουν τον έλεγχο οι τραπεζίτες, θα δούμε χρυσό και ασήμι πολύ πιο κοντά στην «αληθινή» εσωτερική τους αξία. Ίσως στα $10.000 και $500 αντίστοιχα (κι αυτές είναι οι ήπιες προβλέψεις ε), όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές του χώρου, όπως ο μετρ του είδους Peter Brandt.

Σκοτεινές όσο και συναρπαστικές οι εποχές που ζούμε, αναμφίβολα, και σύντομα με την επέλαση των κρυπτονομισμάτων και την επίσημη καθιέρωση των CBDC (ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών) πρόκειται να αλλάξουν όλα. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν το Bitcoin να γίνεται ο νέος χρυσός, να καθιερώνεται ως το απόλυτο Store of Value (μέσο αποθήκευσης αξίας). Μεταξύ αυτών και το ίδιο το οικονομικό σύστημα, που έχει βαλθεί να μας πείσει μέσω των mainstream μίντια για το νέο του αφήγημα.

Βέβαια στην πραγματικότητα προσπαθεί να μας «απαλλάξει» (ως άλλοι Ριχάρδοι) από τα ασημικά μας σε προνομιακή κιόλας τιμή, ώστε να σπεύσουμε σε ένα φουσκωμένο κι αντικειμενικά αποτυχημένο (ως μέσο συναλλαγής) asset με ημερομηνία λήξης…

Γιατί οι τράπεζες καίγονται να ελέγξουν το ασήμι

Εάν πραγματικά τους ενδιέφερε το Bitcoin όπως πιστεύουν οι απανταχού maximalists (αυτοί κι αν έχουν χειραγωγηθεί), θα είχαν κάνει τα πάντα προκειμένου να το ελέγξουν, και πιστέψτε με, έχουν τους τρόπους.

Ίσως είναι ήδη έρμαιο των ορέξεων της Wall Street για την ακρίβεια, αν αναλογιστεί κανείς την χάρτινη απάτη που εκτελείται με το ανεξέλεγκτο «τύπωμα» ψηφιακών δολαρίων του stablecoin Tether μέσω του οποίου τροφοδοτήθηκε και η πρόσφατη άνοδος του Bitcoin. Τα συμβόλαια futures κλπ που εξέδωσε άλλωστε η CME ακριβώς αυτόν τον σκοπό είχαν, να κατακλύσουν την αγορά με «χάρτινα» Bitcoin στα οποία σπεύδουν οι νέοι επενδυτές. Για κάθε ένα CFD και IOU που τυπώνεται, το πραγματικό Bitcoin (αυτό που οραματίστηκε ο Σατόσι) χάνει, και κερδίζουν οι τραπεζίτες.

Το Bitcoin έχει καταντήσει μια βαλβίδα «εκτόνωσης» της Wall Street, ένα μέσο διοχέτευσης του άπειρου «φθηνού» χρήματος που τυπώνει η Fed, ένα ταχυδακτυλουργικό τρικ με σκοπό να αποπροσανατολίσει το επενδυτικά άπειρο κοινό καθώς το πραγματικό μαγικό κόλπο εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του, και δεν είναι άλλο από τη μεταφορά του πραγματικού πλούτου, όπως μέταλλα, γη και άλλα πολύτιμα assets στα άπληστα χέρια των τραπεζιτών, οι οποίοι όπως πάντα τοποθετούνται έξυπνα εν όψει του επόμενου χρηματιστηριακού κραχ και της γενικότερης επανεκκίνησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει και για άλλα πολλά υποσχόμενα κρυπτονομίσματα με ρεαλιστική εφαρμογή στο οικονομικό σύστημα που διαμορφώνεται, όπως ETH, XRP, DASH, NEXO, ZAP κ.α.

Eyes on the prize

Όπως και να έχει, τράπεζες και κυβερνήσεις δεν καίγονται ακόμη να περιορίσουν το Bitcoin (ακόμη και να το απαγορεύσουν μπορούν, περισσότερα σε μελλοντικό άρθρο). Έχουν σημαντικότερα θέματα να ασχοληθούν αυτή τη στιγμή, καθώς «ξυπνά» η Main Street που συνειδητοποίησε τι είναι ικανή να κάνει, εφόσον συσπειρωθεί. Όλη η προσοχή των bankers είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στα μέταλλα και συγκεκριμένα στο ασήμι, στα μοναδικά πραγματικά αποθέματα πλούτου του πλανήτη.

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις (όπως Κίνα, Ινδία, Ρωσία) «φορτώνουν» αθόρυβα και έξυπνα τα θησαυροφυλάκια τους, με πολλές πιο αδύναμες χώρες να ζητούν επαναπατρισμό χρυσού και να τρώνε επιδεικτικά «άκυρο». Όποιος ελέγχει χρυσό και ασήμι, ελέγχει τον πλούτο της Γης. Δεν έχει σημασία αν βαδίζουμε στην αμιγώς ψηφιακή εποχή. Ο γραφών είναι ένας από τους πρώτους και πιο ένθερμους υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων που έγραψε σε ελληνικά mainstream μίντια για την επέλασή τους. Ωστόσο το κλειδί είναι και θα είναι πάντα τα μέταλλα.

Διότι η παραμικρή διατάραξη των λεπτών ισορροπιών που τόσο περίτεχνα διαμορφώνουν οι τραπεζίτες σε αυτήν την αγορά όλες αυτές τις δεκαετίες, θα σήμαινε ακόμη και κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως το γνωρίζουμε. Γι’ αυτό και πασχίζουν με κάθε τρόπο να μη χάσουν τον έλεγχο των μετάλλων. Και ο έλεγχος περνάει μέσα από το bullion, δηλαδή το πραγματικό μέταλλο σε φυσική μορφή. Δε θέλουν με τίποτα η «πλέμπα» να κατέχει bullion.

Αν θέλετε μέταλλα, αγοράστε μέταλλα, όχι κ@λοχαρτα…

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν κατακλύσει την αγορά με χαρτάκια. Με IOU (I Owe You) και συμβόλαια «ισάξια» του χρυσού/ασημιού. Στην πραγματικότητα δεν είναι ισάξια. Είναι χαρτιά τουαλέτας… Εάν κλατάρει το σύστημα, δεν κάνουν για τίποτα. Μόνο το φυσικό μέταλλο είναι πάντα ανταλλάξιμο και κατέχει εσωτερική αξία (intrinsic value). Γι’ αυτό και τελευταία έχουν «στερέψει» τα ανταλλακτήρια από bullion.

Την περασμένη Δευτέρα το ασήμι δέχθηκε συντονισμένη επίθεση για πρώτη φορά μετά την Ασημένια Πέμπτη, πραγματοποιώντας ασύλληπτο ημερήσιο ράλι που έφτασε το +11%. Τέτοια νούμερα για την αγορά μετάλλων (που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια) παραπέμπουν φυσιολογικά σε συνθήκες πολέμου…