Γερμανία: 6 δισ. ευρώ για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

08/02/2021, 13:55
Γερμανία: 6 δισ. ευρώ για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

Επιδοτήσεις και κίνητρα ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων κτιρίων με καλύτερη μόνωση και πιο αποδοτικά συστήματα θέρμανσης.

«Ο κατασκευαστικός τομέας είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αν θέλουμε να επιτύχει η ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Αλτμάιερ σε διάσκεψη που οργανώθηκε μέσω βίντεο από το υπουργείο Οικονομίας.

Η ώθηση αυτή αναμένεται να βοηθήσει τον στεγαστικό τομέα της χώρας με το μεγαλύτερο πληθυσμό στην Ευρώπη να κινηθεί μέχρι το 2050 προς τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και έτσι να δώσει στη Γερμανία τη δυνατότητα να επιτύχει τους ευρύτερους στόχους της για την προστασία του κλίματος μέσα στις τρεις επόμενες δεκαετίες.

Αυτή η κίνηση εκσυγχρονισμού μπορεί ωστόσο να αυξήσει το κόστος της ζωής των Γερμανών καθώς, βάσει του νόμου, οι ιδιοκτήτες μπορούν να μεταφέρουν στους ενοικιαστές το κόστος των επενδύσεων αυξάνοντας τα ενοίκια.

Τα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Μέρκελ συζητούν τώρα αν θα προστατεύσουν τους ενοικιαστές από μαζικές αυξήσεις ενοικίων υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να επωμισθούν ένα μέρος των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων.