ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους $ 1,9 τρισ.

27/02/2021, 09:26
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους $ 1,9 τρισ.

Την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων με ψήφους 219 υπέρ έναντι 212 κατά, εξασφάλισε το "πακέτο" δημοσιονομικής στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, που σχεδίασε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της χώρας από τις παρενέργειες που προκάλεσε η πανδημία του COVID 19. 

Το σχέδιο, το οποίο δυο Δημοκρατικοί βουλευτές καταψήφισαν, θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερουσία με τη διαδικασία του επείγοντος, καθώς οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος των Δημοκρατικών, θέλουν να αρχίσει να εφαρμόζεται πριν λήξουν τα προγράμματα που ισχύουν για όσους πολίτες έχουν μέινει άνεργοι λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Ακόμη, με την εφαρμογή του σχεδίου θα επιταχυνθούν και οι εμβολιασμοί των πολιτών

Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη, σημαντική, νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν.

Το σχέδιο δημοσιονομικής στήριξης που εγκρίθηκε, περιλαμβάνει:

  • Καταβολή ποσού 1.400 δολαρίων στους περισσότερους πολίτες. Κριτήριο θα αποτελεί το ετήσιο εισόδημα. Για όσους έχουν ετήσιες απολαβές 75.000 δολαρίων , το ποσόν θα μειώνεται σταδιακά και θα μηδενίζεται για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων.
  • Καταβολή πρόσθετου επιδόματος ανεργίας, ύψους 400 δολαρίων την εβδομάδα, ως τον ερχόμενο Αύγουστο.

Απαλλαγή 3.600 δολαρίων από τον ετήσιο φόρο για κάθε ανήλικο παιδί. Ακόμη, το σχέδιο δημοσιονομικής στήριξης περιλαμβάνει κονδύλια 20 και 50 δισ΄δολαρίων για εμβολιασμό και εξετάσεις COVID 19, αντίστοιχα Ακόμη στο ίδιο "πακέτο" περιλαμβάνεται και η αύξηση του ημερομισθίου σε 15 δολάρια. Σε περίπτωση που τεθεί θέμα από την Γερουσία για ενδεχόμενη υπέρβαση του προϋπολογισμού ή για κάποιον άλλο λόγο το σχέδιο επιστρέψει για διορθώσεις υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, σύμφωνα με τους βουλευτές των Δημοκρατικών.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι σε δηλώσεις της, ανέφερε ότι οι Δημοκρατικοί, ακόμη και αν επέλθουν αλλαγές στο σχέσιο, θα επιμείνουν στην αύξηση του ημερομισθίου, κάτι που θεωρεί αναγκαίο για την τόνωση της αγοράς εργασίας.

Γεράσιμος Ζώτος