Κύπρος-Ισραήλ: Συμφωνία για εμπορική εκμετάλλευση των οικοπέδων «Αφροδίτη» και «Ισάι»

09/03/2021, 15:28
Κύπρος-Ισραήλ: Συμφωνία για εμπορική εκμετάλλευση των οικοπέδων «Αφροδίτη» και «Ισάι»

Οι εταιρείες που εμπλέκονται στα τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι» θα μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την εμπορική εκμετάλλευσή τους, ενώ η συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των εταιρειών θα επικυρωθεί από τις δύο κυβερνήσεις. Αυτό ανακοίνωσαν από την αίθουσα επισήμων του Παλιού Αεροδρομίου Λάρνακας, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου και ο Ισραηλινός ομόλογός της Γιούβαλ Στάινιτς.

«Μέσα σε 24 ώρες καταφέραμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά ιδιαίτερα τις συζητήσεις για το "Ισάϊ" και το θέμα του κοιτάσματος "Αφροδίτη", το οποίο επηρεάζει τις ΑΟΖ και των δύο χωρών» τόνισε η κα Πηλείδου .

Ο κ. Στάινιτς ευχαρίστησε την κυρία Πηλείδου για τη φιλοξενία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο συμβολικό -όπως το χαρακτήρισε- γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας, είναι στην Κύπρο, κάτι που όπως είπε «είναι ένα άλλο στοιχείο των πολύ στενών και εγκάρδιων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας».

«Πρόκειται για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στην Κύπρο, καθώς χτες υπογράψαμε την πολύ σημαντική, ιστορική συμφωνία για τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, της διασύνδεσης Eurasia, που είναι πολύ σημαντική» ανέφερε ο κ. Στάινιτς.

«Επίσης καταφέραμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των κοιτασμάτων "Αφροδίτη" και "Ισάι", ένα θέμα που συζητείται για εννέα περίπου χρόνια. Όταν το 2015 διορίστηκα υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, συνειδητοποίησα πως οι σχέσεις με την Κύπρο είναι εξαιρετικές, αλλά υπήρχε ένα μικρό- μεγάλο εμπόδιο, και αυτό είναι το θέμα των κοιτασμάτων "Αφροδίτη" και "Ισάι". Επιτέλους, μετά από χρόνια ατελείωτων και άκαρπων συνομιλιών και διαπραγματεύσεων, πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στο θέμα.

Η γενική ιδέα είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις θα επιτρέψουν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές των συνόρων, τη γραμμή μεταξύ της ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, να καθίσουν μαζί για το επόμενο εξάμηνο και να προσπαθήσουν να βρουν εμπορικές ρυθμίσεις μεταξύ τους Αυτές θα υποβληθούν αργότερα στις δύο κυβερνήσεις για έγκριση», προσέθεσε.

Επίσης, ο κ. Στάινιτς αναφέρθηκε στην επίσκεψη στο Κάιρο όπου Κύπρος και Ισραήλ θα συμμετέχουν «στην πρώτη συνάντηση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. «Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα στην ημερήσια διάταξη του Φόρουμ, το οποίο έχει μέλη την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και άλλα μελλοντικά μέλη», είπε.