Τουρκία: Κλονίστηκε η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας, «βουτιά» 15% για τη λίρα

22/03/2021, 13:43
Τουρκία: Κλονίστηκε η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας, «βουτιά» 15% για τη λίρα

Κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδό της έφτασε σήμερα η τουρκική λίρα υποχωρώντας κατά 15%, μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο να απολύσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Η απόφαση υπονόμευσε την αξιοπιστία της τράπεζας προκαλώντας  φόβους αναστροφής των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων, που είχαν στόχο να αναχαιτίσουν τον υψηλό πληθωρισμό που έφθασε σχεδόν στο 16% τον Φεβρουάριο και να στηρίξουν την ισοτιμία της λίρας. Παράλληλα, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε σήμερα το πρωί για 35 λεπτά τις συναλλαγές καθώς ο βασικός δείκτης υποχώρησε πάνω από 6%.

Αναλυτές ανέφεραν ότι η αλλαγή φρουράς στην κεντρική τράπεζα μπορεί να αντιστρέψει σύντομα τις αυξήσεις επιτοκίων του απολυθέντος διοικητή, Νατσί Αγκμπάλ, και να ωθήσουν την Τουρκία σε μία κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών καθώς τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της είναι αποδεκατισμένα.

Ο Ερντογάν απέλυσε τον Αγκμπάλ δύο ημέρες μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που πλησίασε το 16% και της υποχώρησης της λίρας. Σε λιγότερο από πέντε μήνες, ο Αγκμπάλ αύξησε τα επιτόκια κατά 875 μονάδες βάσης (8,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 19% και ανέκτησε κάποια αξιοπιστία πολιτικής καθώς η λίρα ενισχύθηκε από το χαμηλό επίπεδό της. Ωστόσο, το τουρκικό νόμισμα έχασε τα περισσότερα από τα κέρδη αυτά σε λιγότερο από δέκα λεπτά στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Ήταν η τρίτη φορά από τα μέσα του 2019 που ο Ερντογάν απέλυσε αιφνιδιαστικά τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, διορίζοντας τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στη θέση αυτή τον Σαχάπ Καβτσίογλου, έναν πρώην τραπεζίτη και βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα το Reuters, ο Καβτσίογλου επιχείρησε σε τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα με τους διευθύνοντες συμβούλους τουρκικών τραπεζών να μειώσει τις ανησυχίες για μαζικές πωλήσεις των τουρκικών στοιχείων ενεργητικού και μία πορεία μείωσης των επιτοκίων, λέγοντάς τους ότι δεν σχεδιάζει καμία άμεση αλλαγή πολιτικής.

Ωστόσο, οι επενδυτές περίμεναν ότι με το άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα η λίρα θα έκανε βουτιά, κάτι που πράγματι συνέβη. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως το επίπεδο των 8,4850 λιρών ανά δολάριο από τις 7,2185 λίρες την Παρασκευή, κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 8,58 λιρών που σημειώθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου. Στις 11.50 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν στις 7,94 λίρες ανά δολάριο.

«Η λίρα σφυροκοπείται από τους επενδυτές που φοβούνται ότι η κεντρική τράπεζα δεν συμμερίζεται τις ελπίδες τους για ένα σταθερό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από θετικά πραγματικά επιτόκια», δήλωσε ο αναλυτής της Westpac, προσθέτοντας ότι το τουρκικό νόμισμα μπορεί να μην έχει πιάσει ακόμη πάτο.

Η Goldman Sachs και άλλες τράπεζες ανέμεναν τη μεγάλη βουτιά της λίρας των τουρκικών στοιχείων ενεργητικού, δεδομένης της θέσης του νέου διοικητή υπέρ μίας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ακόμη και ανορθόδοξων απόψεων καθώς και αυτού που θεωρείται ως το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία της τράπεζας μετά από χρόνια πολιτικών παρεμβάσεων που έχουν φέρει σε δυσχερή θέση την τουρκική οικονομία.