Νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών στη Βρετανία

25/03/2021, 15:14
Νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών στη Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) παρουσίασε σήμερα το νέο χαρτονόμισμα των 50 βρετανικών λιρών, όπου δεσπόζει το πρόσωπο του Άγγλου μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος συμμετείχε στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ο Τούρινγκ είναι πιο γνωστός για το έργο του στην αποκρυπτογράφηση, που βοήθησε να τερματιστεί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος», επισήμανε ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι, κατά τη διάρκεια της τελετής.

Γεννηθείς το 1912 στο Λονδίνο, ο Άλαν Τούρινγκ είναι διάσημος για τη συμμετοχή του στην αποκωδικοποίηση της συσκευής Enigma, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ιστορία που αφηγείται η ταινία "Το παιχνίδι της μίμησης".

Διαδραμάτισε επίσης «καθοριστικό ρόλο» στην ανάπτυξη των πρώτων υπολογιστών, όταν εργάστηκε στο National Physical Laboratory και κατόπιν στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και δημιούργησε το τεστ Τούρινγκ, που εξετάζει την «ευφυία» μιας μηχανής, μέσω γραπτής συζήτησης με έναν άνθρωπο.

Ο Άντριου Μπέιλι υπογράμμισε, επιπλέον, ότι ο επιστήμονας ήταν «ομοφυλόφιλος και για τον λόγο αυτόν του συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα».

Ο Άλαν Τούρινγκ καταδικάστηκε το 1952 για «απρέπεια» έχοντας συνάψει σχέση με έναν άνδρα, κατόπιν υπέστη χημικό ευνουχισμό διάρκειας ενός έτους. Πέθανε το 1954 από δηλητηρίαση με κυάνιο. Η νεκροψία νεκροτομή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.

Το 2009, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της Βρετανίας για τη μεταχείριση του μαθηματικού, ο οποίος έλαβε χάρη μετά θάνατον από το βασίλισσα το 2013.

Το ίδρυμα Peter Tatchell για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων είχε επισημάνει, κατά την ανακοίνωση του σχεδίου για το χαρτονόμισμα το 2019, ότι ο Τούρινγκ θα είναι «το πρώτο μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που θα δεσπόζει σε ένα χαρτονόμισμα» στη χώρα.

Ο Άλαν Τούρινγκ αντικαθιστά στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών τους Μάθιου Μπούλτον και Τζέιμς Βατ, τους «πατέρες» της ατμομηχανής.