Γερμανία: «Ναι» στο σχέδιο της Ε.Ε για την ανάκαμψη

26/03/2021, 15:36
Γερμανία: «Ναι» στο σχέδιο της Ε.Ε για την ανάκαμψη

Το σχέδιο της Ε.Ε για την ανάκαμψη μετά την πανδημία, ύψους 750 δισ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα η Γερμανία, στέλνοντας μήνυμα υπέρ μιας αλληλέγγυας και ισχυρής Ευρώπης, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία ήταν για καιρό αντίθετη σε οποιονδήποτε μηχανισμό κοινού χρέους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης φοβούμενη ότι τα περισσότερο χρεωμένα κράτη θα επωφελούνταν αδίκως από τις οικονομικές προσπάθειες των χωρών που εφαρμόζουν δημοσιονομική λιτότητα.

Το σχέδιο αυτό, που είχε αποτελέσει αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ των 27 της ΕΕ, προορίζεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας στην Ευρώπη.

Βασίζεται σε έναν χωρίς προηγούμενο μηχανισμό κοινού χρέους όλων των κρατών μελών και ένα μέρος των χρημάτων θα καταβληθεί με τη μορφή επιδοτήσεων (312,5 δισεκατομμύρια), ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων, οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από ζωηρές εντάσεις από χώρες που ήταν απρόθυμες να υιοθετηθεί αυτός ο μηχανισμός, το σχέδιο υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Επικυρώθηκε επισήμως την περασμένη Παρασκευή από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά το τελικό πράσινο φως που είχαν δώσει την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές. Το πρόγραμμα πρέπει πλέον να επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών μελών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε εξάλλου χθες, Πέμπτη, πως η Ευρώπη θα πρέπει «να βελτιώσει» και «να συμπληρώσει» το σχέδιο αυτό, ώστε η ανάκαμψη να είναι «περισσότερο ισχυρή», ενώ επέκρινε τη βραδύτητα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν υποσχέθηκε από την πλευρά του αυτή την εβδομάδα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», πως τα πρώτα δάνεια θα δοθούν «στην αρχή του δεύτερου τριμήνου» της φετινής χρονιάς.