Αυστρία: Η δραματική μείωση στον τουρισμό φέρνει «λουκέτα»

12/04/2021, 16:18
Αυστρία: Η δραματική μείωση στον τουρισμό φέρνει «λουκέτα»

Με μείωση διανυκτερεύσεων και κύκλου εργασιών στη Βιέννη  κατά 94,4%, και παρόμοια ποσοστά στους μεγάλους χειμερινούς προορισμούς της χώρας, η Αυστρία σημείωσε παταγώδη αποτυχία στους τέσσερις πρώτους μήνες της τουριστικής περιόδου -Νοέμβριος 2020 - Φεβρουάριος 2021- συμπεραίνουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Βιέννης.

Η δραματική μείωση των διανυκτερεύσεων είναι πιθανό να οδηγήσει σε κύμα χρεοκοπίας στον τουρισμό, «ωστόσο αυτό δεν περιμένουμε να συμβεί φέτος, αλλά μάλλον κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, όταν τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστραφούν», επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα τουρισμού οικονομολόγος του Ινστιτούτου Όλιβερ Φριτς.

Στην ανάλυση του Ινστιτούτου, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη, αναμένεται ότι ο κύκλος εργασιών στον τουρισμό μέσα στο 2021 θα μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με την προ της κρίσης του κορονοϊού χρονιά, το 2019.

Ενώ για το λιανεμπόριο υπήρξε τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2021 άρση του lockdown που είχε επιβληθεί στις αρχές Νοεμβρίου 2020, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια συνέχισαν να παραμένουν κλειστά και μόνον οι ταξιδεύοντες επαγγελματίες και οι επισκέπτες θεραπευτικών εγκαταστάσεων επιτρέπονταν να χρησιμοποιούν καταλύματα.

Κατά συνέπεια, οι αφίξεις επισκεπτών μειώθηκαν κατά 95,1% από έτος σε έτος ενώ οι διανυκτερεύσεις και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 93,5%, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στην ανάλυση του για την κατάσταση στον τουρισμό.

Η αυστριακή πρωτεύουσα και τα ομόσπονδα κρατίδια στη δυτική Αυστρία επλήγησαν περισσότερο: στη Βιέννη οι διανυκτερεύσεις και ο κύκλος εργασιών μειώθηκαν κατά 94,4%, στο Σάλτσμπουργκ, στο Τιρόλο και στο Φόραρλμπεργκ κατά μέσο όρο 97,4%.

Στην Κάτω Αυστρία επιτεύχθηκε περίπου το 37% του επιπέδου 2019/2020 και αυτό μέσω της συνεχιζόμενης λειτουργίας θερέτρων υγείας, της στέγασης εργαζομένων (ειδικά στον κατασκευαστικό κλάδο) και αθλητικών εκδηλώσεων, εξηγούν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου.

Επίσης, στην 'Ανω Αυστρία και στο Μπούργκενλαντ, παρά το lockdown, μπόρεσε να επιτευχθεί τουλάχιστον περίπου το ένα τέταρτο ή το ένα πέμπτο του ήδη μειωμένου επιπέδου διανυκτερεύσεων και του κύκλου εργασιών του προηγούμενου έτους.

Σε έναν κανονικό χειμώνα, ο Φεβρουάριος είναι ο πιο σημαντικός χειμερινός μήνας με περίπου το ένα τέταρτο του αριθμού των εποχικών διανυκτερεύσεων που φέτος, με μόνο περίπου 184.900 αφίξεις και 912.800 διανυκτερεύσεις, το αποτέλεσμα ήταν αντίστοιχα κατά 96% και 95,5% χαμηλότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών προβλέπει επανέναρξη της λειτουργίας των καταλυμάτων το νωρίτερο στα μέσα Μαΐου.