ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμμένει στη θέση του περί αύξησης φορολογίας των εταιρειών

06/05/2021, 22:59
ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν εμμένει στη θέση του περί αύξησης φορολογίας των εταιρειών

Εμμένει στη θέση του για αύξηση της φορολογίας των μεγάλων εταιρειών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, όπως ανέφερε την Πέμπτη, ο ίδιος, θα ήθελε να δει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή να κυμαίνεται "μεταξύ του 25% και του 28%", θέτοντας τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση του κολοσσιαίου σχεδίου του για δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές της χώρας του σε νέα βάση.

"Ο τρόπος να πληρώσω για όλα αυτά είναι να εξασφαλίσω ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις δεν θα πληρώνουν 0% και να αντιστρέψω ένα μέρος της μείωσης του εταρικού φορολογικού συντελεστή, που συνέβη το 2017, κάπου μεταξύ του 25% και του 28%", ανέφερε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση στη Λουιζιάνα. "Είναι έσοδα κάπου 200 δισ. δολάρια και με αυτά μπορούμε να πληρώσουμε για όλα αυτά".

Τα σχόλια αυτά είναι τα πρώτα με τα οποία ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους παραδέχεται ότι η αρχική του πρόταση για αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 21% που βρίσκεται σήμερα στο 28% έχει περιθώρια αλλαγής, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.

Υπό τον τίτλο American Jobs Plan, η κομβική αυτή πολιτική Μπάιντεν για το εσωτερικό των ΗΠΑ περιλαμβάνει συνολικές δημόσιες επενδύσεις ύψους 2 τρισ. δολαρίων για την αναδόμηση των υποδομών της χώρας, από δρόμους και γέφυρες μέχρι καλωδίωση για διαδικτυακή κάλυψη νέας γενιάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να μην επεκτείνει περαιτέρω το δημόσιο έλλειμμα, εξ ου και χρειάζεται την αύξηση των φορολογικών εσόδων του ομοσπονδιακού κράτους.

Το ποσοστό 25% είναι αποδεκτό και από τον μετριοπαθή Δημοκρατικό γερουσιαστή Joe Manchin, ο οποίος θα κρίνει την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο στη Γερουσία, όπου οι συσχετισμοί είναι 50 - 50, με την 101η και καθοριστική ψήφο να δίνεται από την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ (και πρόεδρο της Γερουσίας) Καμάλα Χάρις, μόνον όμως όταν υπάρχει ισοψηφία. Μια αρνητική ψήφος του Manchin θα σήμαινε απόρριψη του νομοσχεδίου, αφού ούτε ένας από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές δεν το στηρίζει.