Τζο Μπάιντεν: "Έχουμε πολύ δρόμο ως την πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας"

07/05/2021, 20:53
Τζο Μπάιντεν:

H κατώτερη του αναμενόμενου αύξηση της απασχόλησης τον Απρίλιο στις ΗΠΑ δείχνει ότι "υπάρχει πολύς δρόμος για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως τα νομοσχέδιά του για το επενδυτικό πρόγραμμα σε υποδομές αλλά και τη στήριξη των νοικοκυριών είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε πως τα στοιχεία για την απασχόληση "δείχνουν ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Οι προσπάθειές μας αρχίζουν να αποδίδουν, αλλά η ανάβαση είναι απότομη και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε".

Ο Μπάιντεν τόνισε πως το πακέτο οικονομικής τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

"Η σημερινή έκθεση απλώς υπογραμμίζει πόσο ζωτικής σημασίας είναι οι δράσεις που αναλαμβάνουμε", πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

"Προτεραιότητά μου είναι η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Προτεραιότητά μου είναι οι εμβολιασμοί, αλλά και να διασφαλίσω ότι οι σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα δεν θα μένουν ξεκρέμαστοι", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ο Λευκός Οίκος πιέζει για να δοθούν περισσότερα τρισ. δολάρια σε δαπάνες για υποδομές, εκπαίδευση και άλλες προτεραιότητες. Οι Ρεπουμπλικάνοι, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό και υποστηρίζουν πως τα "γενναιόδωρα" επιδόματα ανεργίας αποθαρρύνουν τους ανέργους από το να επιστρέψουν στην εργασία.

Ο Μπάιντεν απέρριψε αυτή την κριτική σήμερα τονίζοντας ότι δεν έχει δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας επιβαρύνουν τα στοιχεία για την απασχόληση.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από το Υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, ωστόσο με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 266.000 τον Απρίλιο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη αύξηση του Μαρτίου κατά 770.000. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία για την ανεργία επίσης διέψευσαν τους αναλυτές που περίμεναν να μειωθεί, με τον δείκτη ανεργίας ωστόσο να αυξάνεται στο 6,1%.