CABEI: Ναι στο bitcoin για το Ελ Σαλβαδόρ, όμως το χρέος θα πληρώνεται σε δολάρια

14/06/2021, 21:15
CABEI: Ναι στο bitcoin για το Ελ Σαλβαδόρ, όμως το χρέος θα πληρώνεται σε δολάρια

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας για την Οικονομική Ολοκλήρωση (CABEI) δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τράπεζα θα παράσχει στο Ελ Σαλβαδόρ τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή του bitcoin ως νόμιμου νομίσματος, ωστόσο θα εξακολουθεί να εκδίδει χρέος μόνο σε δολάρια.

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε την περασμένη εβδομάδα η πρώτη χώρα που ψήφισε νόμο που καθιστά το bitcoin νόμιμο νόμισμα, προκαλώντας από τη μια επαίνους για την τολμηρή αυτή κίνηση, και από την άλλη ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις της χώρας για μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της CABEI, Dante Mossi, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα προσφέρει στους κατοίκους του Ελ Σαλβαδόρ πολλές ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους για την αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό.

"Είμαστε πολύ αισιόδοξοι", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, από την Ονδούρα.

Ο Mossi πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα συνεργαστεί με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα του Ελ Σαλβαδόρ για να επιλέξει μια ομάδα που θα εργαστεί για την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Όταν ρωτήθηκε αν η CABEI θα δέχεται πληρωμές σε bitcoin, ο Mossi σημείωσε ότι η τράπεζα προς το παρόν συναλλάσσεται μόνο σε δολάρια.

"Όλο το χρέος της τράπεζας εξακολουθεί να είναι σε δολάρια", δήλωσε. Το Ελ Σαλβαδόρ δήλωσε ότι θα εξακολουθεί να δέχεται δολάρια και ότι η χρήση του bitcoin θα γίνεται κατ' επιλογή και θα συνδέεται με την ισοτιμία του δολαρίου.

Ο Mossi κάλεσε επίσης την κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ να αναπτύξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για να ελέγξει ποιος χρησιμοποιεί το bitcoin και να αποτρέψει τους "κακόβουλους παράγοντες" που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία του συστήματος.