Αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης η Κριστίν Λαγκάρντ

21/06/2021, 20:04
Αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης η Κριστίν Λαγκάρντ

Αισιόδοξη για ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, εμφανίστηκε σε δηλώσεις της σήμερα, ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Η κατάθεση της προέδρου της ΕΚΤ στην επιτροπή διεξήχθη διαδικτυακά.

«Κοιτάζοντας μπροστά, αναμένουμε την οικονομική δραστηριότητα να βελτιωθεί σημαντικά κατά το δεύτερο μισό του 2021, υποστηριζόμενη από τη δυναμική ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και τις σταθερές επιχειρηματικές επενδύσεις. Οι τελευταίες προβλέψεις του προσωπικού μας (ήτοι της ΕΚΤ) προβλέπουν πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 4,6% το 2021, στο 4,7% το 2022 και στο 2,1% το 2023» εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ επισημαίνοντας πως «στα αρνητικά σημεία παραμένει το γεγονός πως η διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού παραμένει μια πηγή ρίσκου, ωστόσο στα θετικά βλέπουμε καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση και ταχύτερη από την προβλεπόμενη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ισχυρή ανάκαμψη».

Αναφορικά με τον πληθωρισμό η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα τους τελευταίους μήνες, αλλά εκτίμησε πως αυτό οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες, όπως η δυναμική αύξηση στις ενεργειακές τιμές λόγω της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα, προειδοποίησε πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέσα στο φθινόπωρο, πριν ξεκινήσει να υποχωρεί από τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

«Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις μας βλέπουμε τον πληθωρισμό στο 1,9% το 2021, στο 1,5% και στο 1,4% το 2023» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο αντίκτυπος των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι μετριοπαθής.

Επομένως, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά επιτόκια, η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε πως δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος ώστε να να αυξηθούν, επιτρέποντας στην ΕΚΤ θα διατηρήσει τις θετικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

«Μια διαρκής αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σύσφιξη των ευρύτερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών που αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πρόωρη και θα έθετε σε κίνδυνο την συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό» σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα συνεχιστεί.

Μια διαβεβαίωση διά στόματος της κυρίας Λαγκάρντ που σίγουρα θα ικανοποιήσει τις ευρωπαϊκές αγορές!