ΗΠΑ: Προς ψήφιση στη Γερουσία το 1 τρισ. δολ. για τις υποδομές

10/08/2021, 09:37
ΗΠΑ: Προς ψήφιση στη Γερουσία το 1 τρισ.  δολ. για τις υποδομές

Η Γερουσία προγραμμάτισε τη διεξαγωγή σήμερα μιας ψηφοφορίας για την ψήφιση του διακομματικού νομοσχεδίου αναβάθμισης των υποδομών οικονομικού ύψους ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αρχίσει η συζήτηση για την ψήφιση ενός δεύτερου νομοσχεδίου ευρείας κοινωνικής διάστασης, οικονομικού ύψους 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τσακ Σούμερ ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ανακοίνωσε αργά χθες, Δευτέρα, ότι η διάρκεια μιας εβδομάδας συζήτηση για το διακομματικό νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί στις 18:00 σήμερα το απόγευμα ώρα Ελλάδας, οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την ψήφισή του.

Στη συνέχεια η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει για την έναρξη της συζήτησης ενός νομοσχεδίου με μεγαλύτερες οικονομικές δαπάνες, που έχει χαρακτήρα σχεδίου προϋπολογισμού για τους προοδευτικούς Δημοκρατικούς.

Έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα χθες, έδειξαν ότι το νομοσχέδιο αυτό θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την ψήφιση νομοθεσίας αργότερα μέσα στη χρονιά, για την παροχή φορολογικών κινήτρων στην «καθαρή» βιομηχανική δραστηριότητα, για την κατάργηση των διδάκτρων στα διετή κολέγια μετά το λύκειο και πριν την τετραετή πανεπιστημιακή φοίτηση, αλλά και για τον καθορισμό μιας διαδικασίας για την απόκτηση υπηκοότητας από εκατομμύρια μετανάστες που εργάζονται στις ΗΠΑ.

Το σχέδιο προϋπολογισμού θα προβλέπει επίσης τη χορήγηση νέας ομοσπονδιακής βοήθειας για την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, αλλά και της φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Το πρώτο νομοσχέδιο έχει όγκο 2.702 σελίδων, ενώ βρίσκεται στην κορυφή της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας του Μπάιντεν και περιλαμβάνει νέες δαπάνες 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οδικά δίκτυα, γέφυρες, αλλά και για την διεύρυνση της πρόσβασης στις ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες.

«Αυτή είναι μία πολύ καλή ημέρα. Έχουμε έρθει σε συμφωνία μετά από μία μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση», δήλωσε χαμογελαστός ο Σούμερ για τη σημερινή ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τις υποδομές είναι δημοφιλές μεταξύ αρκετών μελών του Κογκρέσου και στα δύο κόμματα, εξαιτίας των ομοσπονδιακών κεφαλαίων που θα διανείμει στις πολιτείες, όπου εκλέγονται.

Οι δημοσκοπήσεις επίσης δείχνουν ότι οι Αμερικανοί, το υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ως στόχο να συζητήσουν και να ψηφίσουν τη μη δεσμευτική απόφαση των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις επόμενες ημέρες, ενώ η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει ως ένα πλαίσιο για μία πιο λεπτομερή και υποχρεωτικής εφαρμογής νομοθεσία, αργότερα μέσα στη χρονιά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους έχουν έντονα αντιταχθεί στο μέγεθος, αλλά και στο κόστος αυτού του συνακόλουθου με το πρώτο νομοθετικού πακέτου, το οποίο οι Δημοκρατικοί στοχεύουν να ψηφίσουν χωρίς τις ψήφους των Ρεπουμπλικάνων, μέσω μίας διαδικασίας «κοινοβουλευτικής συμφιλίωσης».