Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας τον Φεβρουάριο

21/02/2022, 15:51
Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας τον Φεβρουάριο

Oι τιμές των επιχειρήσεων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της έρευνας της IHS Markit στα τέλη του 2002

Ισχυρή ήταν η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό έδωσαν ώθηση στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit, αλλά οι τιμές αυξήθηκαν με τον ιστορικά υψηλότερο ρυθμό.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της IHS Markit, που αντανακλά την πορεία του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, εκτινάχθηκε σε υψηλό επίπεδο πέντε μηνών, στις 55,8 μονάδες από 52,3 τον Ιανουάριο.

Ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια και τον τουρισμό

«Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκτησε δυναμική τον Φεβρουάριο καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης για πολλές υπηρεσίες, όπως ταξίδια, τουρισμό και αναψυχή, και βοήθησε στην ελάφρυνση των περιορισμών στην προσφορά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 55,8 από 51,1 μονάδες, υψηλό επίπεδο πέντε μηνών. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας.

Σταθερά καλή η πορεία του μεταποιητικού τομέα

Ο μεταποιητικός τομέας κατέγραψε ισχυρή επίδοση για έναν ακόμη μήνα, με τον PMI να υποχωρεί ελαφρά μόνο στις 58,4 από 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε οριακά στις 55,6 από 55,4 μονάδες.

Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, αλλά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν επέτρεψαν στα εργοστάσια να ικανοποιήσουν τη ζήτηση, με τον δείκτη ανεκτέλεστων εργασιών να αυξάνεται στις 58,7 από 56,9 μονάδες.

Βελτίωση της αισιοδοξίας

Με την οικονομία να ανοίγει ξανά και εν μέσω ελπίδων ότι έχουν περάσει τα χειρότερα, η αισιοδοξία βελτιώθηκε σε όλη την οικονομία, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες να σκαρφαλώνει στις 68,7 από 67,2 μονάδες.

Η ανάκαμψη της οικονομίας σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι τιμές των επιχειρήσεων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από την έναρξη της έρευνας της IHS Markit στα τέλη του 2002. Ο σύνθετος δείκτης τιμών των προϊόντων αυξήθηκε στις 62,7 από 61,9 μονάδες.

«H ζήτηση ξεπέρασε ξανά την προσφορά, δίνοντας το «πάνω χέρι» στους παραγωγούς και τους παρόχους υπηρεσιών αναφορικά με τον καθορισμό των τιμών. Ταυτόχρονα, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και οι αυξήσεις των μισθών ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε ο Γουίλιαμσον.

«Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων θα ενισχύσει τις προσδοκίες για μία πιο αυστηρή στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», πρόσθεσε.