Από «πράσινη» ενέργεια το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος το 2021

30/03/2022, 11:00
Από «πράσινη» ενέργεια το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος το 2021

Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ την περυσινή χρονιά.

Η ηλιακή και αιολική ενέργεια παρήγαγαν μαζί πάνω από το 10% της ενέργειας παγκοσμίως το 2021, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιείται το κέντρο μελετών Ember.

Πλέον στο επίπεδο αυτό έφθασαν πέρυσι 50 χώρες, αναφέρει η Ember, μια “δεξαμενή σκέψης” για το κλίμα και την ενέργεια. Καθώς οι οικονομίες του κόσμου ανέκαμψαν από την πανδημία του Covid-19 το 2021, η ζήτηση για ενέργεια αυξήθηκε στα ύψη.

Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Βιετνάμ βιώνουν την ταχύτερη μεταμόρφωση, με το μερίδιο των φωτοβολταϊκών και των αιολικών υποδομών να αυξάνεται κατά δέκα μονάδες τα τελευταία δύο χρόνια.

Δέκα χώρες εξασφαλίζουν πάνω από το ένα τέταρτο του ενεργειακού τους μείγματος από αυτές τις δύο πηγές. Ψηλότερα βρίσκονται η Δανία (52%), το Λουξεμβούργο (43%) και η Ουρουγουάη (47%).

Συνολικά, το 38% του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώθηκε το 2021 προήλθε από πηγές που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών. Η βασική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας παραμένουν τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Όμως από τον άνθρακα προήλθε το 36%.

Έκρηξη της ζήτησης για ενέργεια

Το Ember υπογραμμίζει ότι αυτή η πηγή ενέργειας καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο, παρότι είναι η πιο επιζήμια για το περιβάλλον, λόγω της έκρηξης της ζήτησης για ηλεκτρισμό αφού η πανδημία του νέου κορονοϊού πέρασε σε δεύτερο πλάνο.

Πράγματι η παραγωγή των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που λειτουργούν με την καύση άνθρακα γνώρισε το 2021 ετήσια άνοδο (+9%) άνευ προηγουμένου «τουλάχιστον από το 1985», καταγράφοντας παραγωγή-ρεκόρ 10.042 TWh.

Αν σε αυτή προστεθεί η αύξηση (+1%) του αερίου, οι εκπομπές CO2 που οφείλονταν στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού έφθασαν στην κορύφωσή τους πέρυσι, ξεπερνώντας κατά 3% το ρεκόρ του 2018. Αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση στα 778 εκατ. τόνους.

Για να μειωθεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, θεωρείται ότι ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να επεκταθεί σε νέα πεδία χρήσης (μεταφορές, θέρμανση κ.λπ.) και να πάψει εντελώς να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.

Ο τομέας της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας κατέγραψε αύξηση 17% το 2021 και αναμένεται να συνεχίζει να μεγεθύνεται με ετήσιο ρυθμό γύρω στο 20% ως το 2030, πάντα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ember.