ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

27/10/2022, 12:39
ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Η πραγματική μάχη θα δοθεί για τον τρόπο μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ δεν αποκλείεται να επαναφέρει τη βασική επιδότηση προς τις εμπορικές τράπεζες, κάνοντας άλλο ένα μεγάλο βήμα στη σύσφιξη της πολιτικής της για να καταπολεμήσει την ιστορική άνοδο του πληθωρισμού.

Φοβούμενη ότι η ραγδαία αύξηση των τιμών εδραιώνεται, η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, και δεν διαφαίνεται κάποια υποχώρηση στον ορίζοντα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Δεν θα μπει φρένο στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων 0,75% κατά 75 μονάδες βάσης – σωρευτική αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων σε τρεις συνεδριάσεις – και θα σηματοδοτήσει ότι δεν έχει ακόμη τελειώσει, ακόμη και αν το μέγεθος των επόμενων κινήσεων παραμένει ανοιχτό προς συζήτηση.

Η κεντρική τράπεζα είναι επίσης πιθανό να κάνει τα πρώτα βήματα για τη μείωση του ισολογισμού της ύψους 8,8 τρισ. ευρώ, που διογκώθηκε από τις πολυετείς αγορές χρέους και τα εξαιρετικά φθηνά δάνεια που χορηγήθηκαν στις τράπεζες.

Η απόφαση για το επιτόκιο είναι πιθανό να είναι το εύκολο μέρος της συνεδρίασης της Πέμπτης. Σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο, κανένας αξιωματούχος δεν έχει αντιταχθεί ανοιχτά στην ιδέα μιας αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη και οι αγορές έχουν τιμολογήσει πλήρως μια τέτοια κίνηση, γεγονός που υποδηλώνει μια εύκολη ομοφωνία, ιδίως δεδομένου ότι η Federal Reserve έχει επίσης υπαινιχθεί μια παρόμοια αύξηση.

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιθανό να παράσχει μόνο αόριστες κατευθύνσεις σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανές περισσότερες αυξήσεις, αλλά τα εισερχόμενα στοιχεία και οι νέες οικονομικές προβλέψεις του Δεκεμβρίου θα αποτελέσουν το κλειδί.

«Μάχη» για τη μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ

Η πραγματική μάχη θα δοθεί για τον τρόπο μείωσης του ισολογισμού της ΕΚΤ.

Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των εξαιρετικά φθηνών δανείων αξίας περίπου 2,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν στις εμπορικές τράπεζες, τα οποία προκαλούν πλέον πολιτικό και οικονομικό πονοκέφαλο.

Έχοντας δανειστεί με μηδενικά ή ακόμη και αρνητικά επιτόκια, οι τράπεζες μπορούν τώρα απλά να «παρκάρουν» αυτά τα μετρητά πίσω στην ΕΚΤ για μια θετική, χωρίς κίνδυνο απόδοση, η οποία αυξάνεται με κάθε αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων.

“Υποψιαζόμαστε ότι ένα στοιχείο της απόφασης είναι η πολιτική πίεση να μη θεωρηθεί ότι παρέχει στις τράπεζες υπερβολικά ευνοϊκούς όρους”, δήλωσε η BNP Paribas.

Η ΕΚΤ θα ήταν επίσης δικαιολογημένη για λόγους νομισματικής πολιτικής να δράσει, καθώς η άφθονη ρευστότητα διατηρεί τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα – τα επιτόκια της αγοράς χρήματος εξακολουθούν να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το επιτόκιο καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας.

Αυτό ουσιαστικά εμποδίζει την πλήρη μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία, οπότε η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει να αλλάξει τους όρους αυτών των λεγόμενων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (Targeted Longer-Term Refinancing Operations, ή TLTROs), ώστε να ενθαρρύνει τις τράπεζες να τις αποπληρώσουν πρόωρα.