Μειώνει για πρώτη φορά την πρόβλεψή της για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου η IEA

14/07/2023, 19:16
Μειώνει για πρώτη φορά την πρόβλεψή της για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου η IEA

Ο κορυφαίος ενεργειακός εποπτικός φορέας στον κόσμο δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023.

Η International Energy Agency μείωσε την Πέμπτη την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για πρώτη φορά φέτος, επικαλούμενος κυρίως μια επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής που επιβαρύνει «ιδιαίτερα βαριά» τις πλούσιες χώρες.

Ο κορυφαίος ενεργειακός εποπτικός φορέας στον κόσμο δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 102,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύει το 70% της αύξησης της ζήτησης, ανέφερε η IEA.

Μειωμένη κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως από την έκθεση του περασμένου μήνα η πρόβλεψη

Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη αντιπροσωπεύει μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως από την έκθεση του περασμένου μήνα, όταν η International Energy Agency προέβλεψε αύξηση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Οι επίμονες μακροοικονομικές προκλήσεις, εμφανείς σε μια βαθύτερη ύφεση της μεταποίησης, μας οδήγησαν να αναθεωρήσουμε την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη για το 2023 χαμηλότερα για πρώτη φορά φέτος», ανέφερε η IEA στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δέχεται πιέσεις από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της δραματικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε πολλές προηγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες τους τελευταίους δώδεκα μήνες», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Η έκθεση της Πέμπτης έρχεται σε μια στιγμή που τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα οικονομικά των ΗΠΑ ανανέωσαν τις ελπίδες ότι η Federal Reserve μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Η International Energy Agency τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση θα σταματήσει σχεδόν στα επόμενα χρόνια και θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, καθώς επιταχύνεται η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύτηκαν ελαφρώς υψηλότερα το πρωί της Πέμπτης, επεκτείνοντας τα κέρδη από μήνα σε ημερομηνία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent με τη λήξη Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν περίπου 0,4% στα 80,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate με παράδοση Αυγούστου αυξήθηκαν 0,3% στα 75,98 δολάρια το βαρέλι.