Σύγχυση για το συμβάν στη Ρω - Μαξίμου «αδειάζει» Καμμένο

10/04/2018, 17:00
ro kastelorizo
(upd) «Δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο, λειτουργήσαμε προειδοποιητικά», υπογραμμίζουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό στο νησί της Ρω.

Ωστόσο υπογραμμίζεται πως η νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα, «στο πλαίσιο της εκ του ασφαλούς προκλητικότητας της γείτονος, εγκυμονεί κινδύνους».

Όπως τονίζεται, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με τα φώτα σβηστά, δεν παραβίασε εθνικό εναέριο χώρο, ωστόσο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά -αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε» σημειώνει το Μαξίμου.

Προσθέτει δε, πως δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν διότι δεν είχαμε παράβαση, «ωστόσο νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων -αν και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας- εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο με διαρροές επιχείρησε να επιβεβαιώσει το συμβάν.

Ωστόσο τα όσα διέρρευσαν από Μαξίμου και ΥΠΕΘΑ. Αρχικά έγινε λόγος για «υπερπτήση», που προκάλεσε τους πυροβολισμούς, η οποία στη συνέχεια μετατράπησε σε «πτήση εγγύς δίχως φώτα που προκάλεσε προειδοποιητικές βολές».

Επίσης το Μέγαρο Μαξίμου υποβάθμισε το συμβάν σε σύνηθες περιστατικό που δεν αξιολογείται ως μείζον, «αδειάζοντας» το υπουργείο Άμυνας.

Διαψεύδει η Hurriyet

Σε διάψευση του περιστατικού με το ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής που έκανε χαμηλή πτήση στη Ρω περίπου στις 22:30 τη Δευτέρα του Πάσχα προέβη το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα "Hurriyet".

Η τουρκική εφημερίδα μεταφέρει το ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης για το συμβάν και όπως σημειώνει, σε επικοινωνία που είχε με το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού, της διέψευσαν το ότι αυτό συνέβη.


Κικίλιας: Αδιανόητη η έλλειψη ενημέρωσης από το ΥΠΕΘΑ


«Είναι αδιανόητο να έχουν περάσει 12 ώρες και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να μην έχει ακόμη ενημερώσει τους πολίτες για το τι ακριβώς συνέβη» τονίζει σε ανάρτησή του στο twitter ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με το επεισόδιο στη νήσο Ρω.