Οργή από την Άγκυρα : Η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες

20/04/2018, 13:30
turkey flag
Οι εχθροί της Τουρκίας αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «ασφαλές καταφύγιο» και η ελληνική στάση αναφορικά με τα άτομα που βλέπει η Άγκυρα ως υποστηρικτές του αποτυχημένου πραξικοπηματικού χτυπήματος το 2016, βλάπτει τους δεσμούς, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ήταν απαράδεκτο, άνθρωποι που πήραν μέρος στο ανεπιτυχές πραξικόπημα, να προστατεύονται από την Ελλάδα, καθώς οι δεσμοί μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, γειτόνων και συμμάχων του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Για «προστασία πραξικοπηματιών» κατηγορεί η Άγκυρα την Ελλάδα στον απόηχο της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απελευθέρωση με αυστηρούς όρους ενός εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Χθες (19 Απριλίου), πληροφορηθήκαμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να απελευθερώσει τον Suleyman Özkaynakçı, έναν από τους οκτώ που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι απελευθερώθηκε υπό αυστηρή επιτήρηση, η απόφαση αυτή έδειξε για μία ακόμη φορά ότι δεν ελήφθησαν οι απαραίτητες προφυλάξεις όσον αφορά έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστάτευε και προστατεύει τους πραξικοπηματίες.

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές πιέζονται να ανακοινώσουν ότι άλλοι που συμμετείχαν στο πραξικόπημα θα απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί ως μια απλή εφαρμογή της διάρκειας της κράτησης, όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές αρχές.

Η ελληνική δικαιοσύνη έθεσε τις βάσεις για ένα τέτοιο αποτέλεσμα που έβλαψε τη συνείδηση των πολιτών, απορρίπτοντας επανειλημμένα τον επαναπατρισμό των πραξικοπηματιών ενάντια στη δημοκρατία στη χώρα μας.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στον επαναπατρισμό πραξικοπηματών και της κρίσης τους στη χώρα μας».