Το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο του (αξέχαστου) Μάρκου Βαμβακάρη

23/08/2018, 11:40
MARKOS

Ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης και το επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνουν το 3ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη" από την ερχόμενη Τετάρτη 29 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ τελεί υπό την υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων (συναυλίες, σεμινάρια, έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων κλπ) με θέμα τη λαϊκή μας μουσική το «ρεμπέτικο», υπό το πρίσμα της σχέσης του Μάρκου Βαμβακάρη με τη Σύρο.

Στη φετινή διοργάνωση, μάλιστα, γίνεται για πρώτη φορά ένα «άνοιγμα» στο εξωτερικό, με συμμετοχή σχημάτων από την Ιταλία και την Κύπρο, κάτι που οι διοργανωτές φιλοδοξούν να συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε να ενισχυθεί η διεθνή» διάσταση του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με την Εταιρία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, και καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.
Η σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, η οποία επικρατεί ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στα μουσικά δρώμενα του νησιού και ο σεβασμός και η αναγνώριση στο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έχει καταστήσει τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Φεστιβάλ.