Εβδομάδα Δημοκρατίας και βιβλίου στην Costa Navarino

28/08/2018, 12:04
costa navarino

Περισσότεροι διακεκριμένοι ομιλητές και δράσεις προστίθενται στο πρόγραμμα του «Democracy and Books Weekend»,το οποίο διοργανώνεται για 4η χρονιά στην Costa Navarino, σε συνεργασία με το New York Times «Athens Democracy Forum», στις 14-16 Σεπτεμβρίου.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν επιφανείς ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και άνθρωποι του χώρου των εκδόσεων. Στους ήδη επιβεβαιωμένους ομιλητές, το λογοτέχνη και φιλόσοφο Pascal Bruckner, τo συγγραφέα, περιβαλλοντολόγο και πρώην Ευρωβουλευτή Stanley Johnson, την Group Editor in Chief του εκδοτικού οίκου Bloomsbury AlexandraPringle, προστίθενται ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Daniel Ziblatt και ο συγγραφέας και ιδρυτής του Ινστιτούτου NexusRobRiemen.

Κεντρικό θέμα του τριημέρου είναι τα βιβλία και το πώς μπορούν να επηρεάσουν τη δημοκρατία, με αφορμή την επιλογή της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO. Στις πολυάριθμες συζητήσεις με το κοινό, στις παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και στις θεματικές ομιλίες του τριημέρου, οι ομιλητές θα προσπαθήσουν να ρίξουν φως στη διαχρονική συμβολή των βιβλίων στην πολιτική αλλαγή και στην κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Την κεντρική συζήτηση θα συντονίσει η Pamela Paul, αρχισυντάκτρια του The New York Times Book Review, ενώ την εκδήλωση θα προλογίσει ο Mark Thompson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της The New YorkTimes Company.

Από τους The New York Times συμμετέχουν επίσης ο διακεκριμένος με βραβείο Pulitzer δημοσιογράφος και συγγραφέας Serge Schmemann, και ο συγγραφέας και αρθρογράφος Roger Cohen, οι οποίοι θα συντονίσουν τις συζητήσεις με τους Stanley Johnson, Alexandra Pringle, Pamela Paul και Pascal Bruckner.

Η κεντρική εκδήλωση περιλαμβάνει:


  • Εισαγωγή από τον Mark Thompson

  • Ο Roger Cohen συνομιλεί με τονPascal Bruckner για τη δημοκρατία, με αναφορές στο τελευταίο έργο του συγγραφέα.

  • Ο Daniel Ziblatt και ο Rob Riemenσυζητούν για τη δημοκρατία με την Pamela Paul, με αφορμή τα βιβλία τους: «HowDemocraciesDie» (Πως πεθαίνουν οι δημοκρατίες) και «To Fight Against This Age: On Fascism and Humanism».

  • Ο Serge Schmemann συντονίζει τη συζήτηση μεταξύ των Stanley Johnson, Alexandra Pringle, Pamela Paul με θέμα το πώς οι συγγραφείς και τα βιβλία μπορούν να ασκήσουν επιρροή και να λειτουργήσουν ως καταλύτες της δημοκρατίας.

  • Συζήτηση με το κοινό


Την κεντρική εκδήλωση πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις: η Alexandra Pringle παρουσιάζει τη σκοπιά του εκδότη σε μια συζήτηση για το πώς ένα βιβλίο μπορεί να πετύχει και ποια είναι η πορεία του από το χειρόγραφο έως το βιβλιοπωλείο. Ο Pascal Bruckner διαβάζει αποσπάσματα από το πρόσφατο έργο του: «Un racismeimaginaire: La querelle del’ islamophobieet culpabilite» (Ενας κατά φαντασίαν ρατσισμός: η διαμάχη της ισλαμοφοβίας και της ενοχής).

Φιλοσοφικός Περίπατος με θέμα τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους και τη δημοκρατία, ξενάγηση στην έκθεση «Ζωγραφιές ανάμεσα στις σελίδες» η οποία παρουσιάζει το εικονογραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, μάθημα παραδοσιακής Μεσσηνιακής Κουζίνας και γευσιγνωσία ελαιόλαδου ολοκληρώνουν το γεμάτο από αυθεντικές εμπειρίες «Democracy and Books Weekend».

Το τριήμερο «Democracy & Books Weekend» διοργανώνεται στο πλαίσιο του The New York Times Athens Democracy Forum που θα πραγματοποιηθεί για 6η συνεχόμενη χρονιά 16-18 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Η δημοκρατία κινδυνεύει: Λύσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει». Στο φόρουμ θα συμμετέχουν και φέτος πολιτικοί ηγέτες, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και άλλοι ειδικοί που καλούνται να απαντήσουν σε καίρια ζητήματα.