Ξανά στο «σφυρί» για €22 εκατ. τα γραφεία του ΔΟΛ

08/10/2019, 11:11
1

Στην αγορά βγαίνει ξανά το κτιριακό συγκρότημα, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στην οδό Μιχαλακοπούλου.

Μετά από προηγούμενες προσπάθειες που απέβησαν άκαρπες, η Εθνική Leasing, από την πλευρά της ιδιοκτήτριας, εκκινεί εκ νέου τις διαδικασίες, αυτή τη φορά για την πώληση του ακινήτου με ένα ελάχιστο τίμημα στα 22 εκατ. ευρώ. Η εγγύηση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ο οποίος πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Οκτωβρίου είναι στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Το κτίριο της οδού Μιχαλακοπούλου 80 είναι πολυώροφο, έχει συνολική επιφάνεια 14.957 τ.μ και έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο επιφάνειας 1.985 τ.μ., ενώ πλέον παραμένει κλειστό. Η τελευταία προσπάθεια για την αξιοποίησή του είχε γίνει την περασμένη άνοιξη και αφορούσε τη μακροχρόνια μίσθωσή του με ένα ελάχιστο ενοίκιο ύψους 115 χιλ. ευρώ το μήνα, ωστόσο δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος με την αγορά να θεωρεί το μίσθωμα υψηλό. Σημειώνεται ότι πέραν της χρήσης γραφείων, η Εθνική Leasing έχει δεχθεί κρούσεις στο παρελθόν για την αξιοποίηση του ακινήτου ακόμη και ως ξενοδοχείο.

Τα πρώην γραφεία του Οργανισμού είχαν περιέλθει στην Εθνική Leasing, στις αρχές της δεκαετίας το 2010, όταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη είχε υπογράψει συμφωνία πώλησης κι επαναμίσθωσηςμετά την περίοδο 12ετίας (sale&leaseback) έναντι 26 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο, στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου 80 και Παπαδιαμαντοπούλου, θεωρείται, αυτή την στιγμή από τα λίγα, μεγάλα, αυτοτελή και πιο καινούρια κτίρια στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Εστω κι αν έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες, μη επιτυχημένες προσπάθειες για την αξιοποίησή του, η συγκυρία θεωρείται τώρα πιο θετική, με την επιπλέον παράμετρο της έλλειψης μεγάλων γραφειακών χώρων ως «προϊόν» αυτή την στιγμή για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων της πρωτεύουσας.

Ο ΔΟΛ είχε μετακομίσει στο εν λόγω ακίνητο προ δεκαπενταετίας περίπου, ενώ στις αρχές της κρίσης είχε κριθεί σκόπιμο να προχωρήσει, τότε, στη συμφωνία sale&leasebackμε την Εθνική Leasingσε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητάς του.