Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Π. Φάληρο

05/02/2021, 10:44
Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Π. Φάληρο

Ένα πάγιο αίτημα τα τελευταία χρόνια της δημοτικής Αρχής του Παλαιού Φαλήρου, παίρνει σάρκα και οστά.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έβαλε μπροστά τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στην περιοχή του Φλοίσβου, εκεί όπου σταθμεύουν ιστορικά πολεμικά πλοία της χώρας μας, όπως το «Αβέρωφ», το «Βέλος», αλλά και η αρχαία τριήρης «Ολυμπιάς».

Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου, όπου θα αναδεικνύεται η διαχρονική σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα, θα προβάλλεται η ναυτική ιστορία και η τέχνη του λαού μας στο πολεμικό αλλά και το εμπορικό ναυτικό, η παράδοση και το μέλλον της ελληνικής ναυτοσύνης και γενικότερα η στενή σχέση του Έλληνα με το υγρό στοιχείο, τόσο σε επαγγελματικό όσο και ερασιτεχνικό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα όραμα του πρώην δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος είναι απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού και ο νυν δήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος συνέχισε αμείωτη την προσπάθεια για την υλοποίησή του.

Τη συνεργασία της στη δημιουργία του Πάρκου θα προσφέρει η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, η οποία έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς και με τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού για την αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά στον δήμο Κηφισιάς.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, καθώς ένα σημαντικό έργο στην πόλη μας, δρομολογήθηκε και εντός του έτους θα ξεκινήσει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Φωστηρόπουλος και συνέχισε: «Δύο ανθρώπους θα πρέπει να ευχαριστήσουμε δημόσια για την θετική εξέλιξη των πραγμάτων.

Τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, που συντόνισε και επιτάχυνε τις σχετικές διαδικασίες με ανοικτό ορίζοντα και σαφές όραμα αξιοποίησης της έκτασης και τον ευπατρίδη κ. Αναστάσιο Άρη Θεοδωρίδη, πρόεδρο της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΥΚΛΩΨ, ο οποίος κατέθεσε μια σοβαρή και συγκροτημένη πρόταση, αντάξια της ανάγκης δημιουργίας ενός ξεχωριστού χώρου για την ελληνική ναυτική ιστορία».

Και ο κ. Φωστηρόπουλος κατέληξε: «Ως δημοτική Αρχή χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το όλο εγχείρημα και είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει άριστη συνεργασία, ενώ το έργο συνάδει με το στόχο που έχουμε για την περαιτέρω τουριστική, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη του παραλιακού μας μετώπου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ