Νομοσχέδιο για ραδιοτηλεοπτικά: Σοβαρές ενστάσεις από τις δημοσιογραφικές ενώσεις

08/02/2021, 22:47
Νομοσχέδιο για ραδιοτηλεοπτικά: Σοβαρές ενστάσεις από τις δημοσιογραφικές ενώσεις

Την διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, αναλλοίωτου ζήτησε σύσσωμος ο κλάδος των δημοσιογράφων, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που συζητά το σχέδιο νόμου με τις ρυθμίσεις της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

Η Ένωση των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας επικαλέστηκε μείωση εσόδων 50% την περίοδο της πανδημίας και διαβεβαίωσε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να οδηγήσουν στη μείωση του μόνιμου προσωπικού στα κανάλια.

Ο εκπρόσωπος των Ιδιωτικών Σταθμών επισήμανε όμως ότι ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, θεσμοθετήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη για την πραγματική κατάσταση των τηλεοπτικών σταθμών.

Στην επιτροπή της Βουλής που εξελίσσεται η συζήτηση και επεξεργασία των νέων διατάξεων, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Επιφυλάξεις για την Ολομέλεια διατηρούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. «Κατά» δήλωσε το ΚΚΕ.

ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ

«Εδώ και μια δεκαετία ο κλάδος των δημοσιογράφων έχει χτυπηθεί αλύπητα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έφερε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μείωση των αποδοχών και αύξησε τα ήδη σημαντικά υψηλά ποσοστά ανεργίας», επισήμανε η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου και τόνισε πως ενώ «με πολύ κόπο και προσπάθεια, το 2016 ο κλάδος κατόρθωσε να επιτύχει την πρόβλεψη ελάχιστου αριθμού εργαζομένων στα κανάλια, ως αναγκαίο όρο για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ως μέσο διασφάλισης της ποιότητας της ενημέρωσης, σήμερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις, ο αριθμός των εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας στους αδειούχους σταθμούς μειώνεται και πλέον στον συνολικό αριθμό θα προσμετρώνται και εργαζόμενοι με συνδεδεμένες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών παραγωγής». Η κ. Ριζεάκου αναγνώρισε ότι η διάταξη κατατέθηκε βελτιωμένη στη Βουλή, σε σχέση με τη διάταξη που αρχικά είχε τεθεί σε διαβούλευση, αφού εισάγει περιορισμό 15% του ετήσιου μέσου όρου προσωπικού.

Υπογράμμισε όμως, ότι και η διάταξη αυτή αποτελεί πρόβλημα γιατί θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε μείωση του αριθμού των άμεσα εργαζομένων, επιφέροντας πλήγμα στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων.

Το νομοσχέδιο δημιουργεί μείζονα προβλήματα στον χώρο της ενημέρωσης, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, και επισήμανε ότι ο νόμος που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ προβλέπει 400 θέσεις εργασίας, ως ελάχιστο αριθμό εργαζομένων αλλά θα μειωθεί στους 340.

Όπως είπε η Μαρία Αντωνιάδου, 60 δημοσιογράφοι που σήμερα εργάζονται σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας αντιμετωπίζουν τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης και όλοι βιώνουν την ανασφάλεια, καθώς δεν γνωρίζουν εάν και πότε θα κληθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταφερθούν στις εταιρείες παραγωγής.

«Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να αφαιρέσει τη διάταξη την οποία απορρίπτει στο σύνολό του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ», είπε η Μαρία Αντωνιάδου και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να δεχθούμε επίσης να αφεθούν τα δελτία ειδήσεων και εν γένει οι ενημερωτικές εκπομπές, σε εταιρείες παραγωγής, όπου οι συνάδελφοί μας σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ανασφάλειας θα κληθούν να υπηρετήσουν την ενημέρωση η οποία αποτελεί πυλώνα για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτό θα συμβεί την ίδια ώρα που με άλλη διάταξη, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, αντί να καταβάλουν τη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες, ευνοούνται με επενδυτικά κίνητρα».