Θεσσαλονίκη: Ανησυχία από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα

09/02/2021, 14:17
Θεσσαλονίκη: Ανησυχία από το διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα

Διπλασιασμός του ιικού φορτίου των λυμάτων παρουσιάζεται  στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με  έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα.

Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνο του ερευνητικού έργου, Ν. Παπαϊωάννου, «διαπιστώνεται διπλασιασμός του ιικού φορτίου και μία συνεχής αύξηση της συγκέντρωσής του στα λύματα από τις αρχές του μήνα, η οποία παραμένει έντονα ανησυχητική και εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς αν σταδιακά ενταθεί θα δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας και στην καθημερινότητα των πολιτών.