Κακοκαιρία "Μήδεια": Νέα επιδείνωση σε ανατολικά και νότια έως αύριο το απόγευμα

15/02/2021, 21:51
Κακοκαιρία

Με υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, αλλά με νέα έξαρση στα νότια και ανατολικά της χώρας εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη η κακοκαιρία "Μήδεια".

Η νέα έξαρση έχει ήδη ξεκινήσει σπό σήμερα το βράδι και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα κρατήσει μέχρι αύριο το μεσημέρι και θα είναι ενδεχομένως μεγαλύτερης έντασης, με πυκνές χιονοπτώσεις ξανά σε Α. Στερεά, Εύβοια, Σποράδες, αλλά και στις Κυκλάδες, σε χαμηλά υψόμετρα στην Κρήτη, στο Βόρειο και Α. Αιγαίο και πιθανώς στη Θράκη.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην Αττική, καθώς και από το βράδυ μέχρι και αύριο το μεσημέρι θα χιονίζει σε όλο το Νομό και θα το ξαναστρώσει στα δυτικά, τα Βόρεια Προάστια, μέχρι το κέντρο. Στα νότια δε φαίνεται να το «στρώνει», αλλά ένα «πασπάλισμα» χιονιού θα το δούμε, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο καιρός ήδη έχει βελτιωθεί αρκετά, θα έχει όμως πολύ κρύο και ισχυρό παγετό.

Οι πολύ δυνατοί βοριάδες θα παραμείνουν, που στο Αιγαίο τόσο σήμερα όσο και αύριο θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ τοπικά, σε επίπεδα θύελλας δηλαδή και με ριπές πάνω από 11-12 μποφόρ, γι’ αυτό και θα παρατηρηθούν φαινόμενα χιονοθύελλας κατά την ώρα της μεγάλης έντασης των φαινομένων στις περιοχές που προαναφέραμε, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Όσο για τις θερμοκρασίες, άνετα χαρακτηρίζονται ως «πολικές», αφού ο υδράργυρος έκανε βουτιά στους -20 βαθμούς σχεδόν, σε κάποιες περιοχές στα βόρεια σήμερα νωρίς το πρωί .

Στην οδήγηση απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς ο παγετός και το χιόνι αναμένεται να σχηματίσουν "μαύρο πάγο" στην άσφαλτο που είναι επικίνδυνα ολισθηρός.

Από αύριο το απόγευμα θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα και η κακοκαιρία «Μήδεια» τελειώνει, καθώς από την Τετάρτη και για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσουν μόνο βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο, με εξασθένηση των βοριάδων (έως 6-7bf το πολύ) και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, περί τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται και νέο κύμα κακοκαιρίας, αντίστοιχης έντασης και διάρκειας.