Μ. Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν τα καταστήματα σε εξωτερικούς χώρους

12/03/2021, 11:30
Μ. Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν τα καταστήματα σε εξωτερικούς χώρους

Υπέρ του ανοίγματος δραστηριοτήτων της οικονομίας σε εξωτερικούς χώρους τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προτείνοντας επίσης τη δημιουργία πενταμελούς Επιτροπής από διαφορετικές ειδικότητες και με συμμετοχή ξανά του Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο, όπως υποστήριξε, εμπιστεύονται οι πολίτες.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα, τα σχολεία, αλλά και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, που φαίνεται να μην επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας.

Πρότεινε αποσυμπίεση σε αυτά τα σημεία, προκειμένου να φύγει το άγχος των ανθρώπων για την οικονομία, γιατί «το άγχος δεν επιτρέπει να έχεις την αυτοσυγκέντρωση για να τηρήσεις τα μέτρα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «θα πρέπει με το άνοιγμα να τρέξει μια τεράστια καμπάνια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να συντονιστούν σε μια συμπεριφορά, η οποία ενώ θα αυξήσει την κινητικότητα, δεν θα αυξήσει τη μετάδοση».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης όσον αφορά την κορύφωση της πανδημίας, διότι σήμερα η μετάδοση γίνεται μέσω μικρών δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες.

Χαρακτήρισε δε τεράστιο μειονέκτημα τη στιγμή που βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου, το γεγονός ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τους εξωτερικούς χώρους, ειδικά στον κλάδο της εστίασης.

Επίσης υποστήριξε ότι μια Επιτροπή που μετρά 30-40 μέλη και αποτελείται μόνο από γιατρούς δεν γίνεται να λειτουργήσει σωστά, επισημαίνοντας ότι είναι πρόβλημα οι πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα.

Στην πρώτη φάση, όπως είπε, οι αποφάσεις ήταν απλές, καθώς έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε αρκετά πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες.

Ωστόσο, υπογράμμισε, η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά, ήταν τόσο μεγάλη που δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς.

«Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», επεσήμανε ο κ. Δερμιτζάκης.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι ειδικοί, θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να πείσουν τους πολίτες να λειτουργήσουν με διαφορετικό τρόπο, τονίζοντας ότι η λογική «ακορντεόν» δεν ωφελεί την ψυχολογία, εφόσον μιλάμε για ανθρώπους και όχι, όπως είπε, για «ρομπότ».