Υπουργείο Εργασίας: Για ποιούς είναι υποχρεωτικό το self test

14/04/2021, 18:39
Υπουργείο Εργασίας: Για ποιούς είναι υποχρεωτικό το self test

Υποχρεωτικό είναι το self test για όλους τους εργαζόμενους σε λιανικό εμπόριο (και σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και ποτών), μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), εστίαση, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, καθώς και στις υπηρεσίες καθαρισμού και στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών,

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, τα τεστ για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων είναι υποχρεωτικά για την προσέλευσή τους στον χώρο εργασίας τους και θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Οι εργαζόμενοι στους ανωτέρω κλάδους θα προμηθεύονται τα τεστ από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους, ενώ θα δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα selftest.gov.gr.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας θα στέλνει κάθε εβδομάδα στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να απασχολείται εργαζόμενος με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει το τεστ.Σε περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει κανονικά στην εργασία του, ενώ αν το τεστ είναι θετικό ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει εντός 24 ωρών επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή (δωρεάν) ή ιδιωτική (με το κόστος να βαρύνει τον ίδιο ή τον εργοδότη). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα μένει σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ είναι θετικό εκδίδεται βεβαίωση και μένει σε καραντίνα. Αν είναι αρνητικό μπορεί να προσέλθει και πάλι στην εργασία του.

Κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου η δήλωση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα.