Εστίαση: Η κίνηση στα καταστήματα 6 μήνες μετά το «λουκέτο»

03/05/2021, 15:02
Εστίαση: Η κίνηση στα καταστήματα 6 μήνες μετά το «λουκέτο»

Χωρίς να υπάρχει συνωστισμός, υποτονική στην αρχή αλλά με αυξανόμενη κινητικότητα από το μεσημέρι και μετά άνοιξαν σήμερα ύστερα από 6 μήνες καφέ, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια.

Ο πεζόδρομος της Τσακάλωφ στο Κολωνάκι θυμίζει σιγά- σιγά εποχές πριν την πανδημία Covid-19. Τραπέζια και καρέκλες στήθηκαν ξανά στο γνωστό σημείο συνάντησης πολλών Αθηναίων.

Το ίδιο και στην Πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, όπου τα τραπέζια ξεκίνησαν να γεμίζουν.«Τώρα είναι ήρεμοι όλοι, πίνουν το καφεδάκι τους, έχουν τις μάσκες τους», αναφέρει η Ρεβέκκα Γεωργακοπούλου, ιδιοκτήτρια καφετέριας στην περιοχή. «Έχουμε αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι, όλα τα μαγαζιά. Έχουμε τις αποστάσεις μας. Προσπαθούμε να μην κουνάνε τις καρέκλες. Έχει μια κίνηση με κανονική ροή. Δεν γίνεται χαμός. Αλλά έχει μια καλή κίνηση. Το περιμέναμε πάρα πολύ καιρό», συμπληρώνει.

Τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πολίτες το άνοιγμα του κλάδου μοιάζει με γιορτή.

«Από τις 9 το πρωί που έχουμε ανοίξει έχει προσέλευση κόσμου. Μάλιστα μικρότερες ηλικίες γιατί συνήθως είχε μεγαλύτερες ηλικίες τόσο νωρίς. Δεν μπορούν να το συνειδητοποιήσουν ότι πίνουν καφέ σε γυάλινο ποτήρι και ότι κάθονται στο τραπέζι» λέει ο ιδιοκτήτης καταστημάτων εστίασης σε Μαρούσι και Κηφισιά, Μάκης Ρούσσος.

«Γενικά υπάρχει καλό κλίμα. Όλα τα καταστήματα εστίασης από την Κηφισιά μέχρι το Μαρούσι ήταν μισογεμάτα» συνεχίζει ο επιχειρηματίας ο οποίος πρόσφατα διέκοψε τις αναστολές περίπου 90 ατόμων, που εργάζονται στις επιχειρήσεις του. Το γεγονός πως δεν υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στη δυναμικότητα των εξωτερικών χώρων συνέβαλε στο να πάρει αυτή την απόφαση. Στην Πλατεία Αμαρουσίου μπορεί να εξυπηρετήσει -υπό τους κανόνες που ισχύουν- διακόσιους καθήμενους πελάτες. Οι πιο παλιοί θαμώνες της πλατείας καλωσόρισαν το άνοιγμα της εστίασης με πρωινό ουζάκι και μεζέ.

Στου Ψυρρή τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν, όμως πολλά από αυτά περιμένουν μεγαλύτερη κίνηση μετά το απόγευμα, λόγω της φυσιογνωμίας των επιχειρήσεων τους. «Το πρωί δεν περιμένουμε πολύ κόσμο περιμένουμε το βράδυ. Θα βγουν τα πιτσιρίκια που δεν φοβούνται, παραδοσιακά» εξηγεί ο Γιάννης Καβουρτζής, ιδιοκτήτης ολοήμερου καφέ-μπαρ στην περιοχή. «Προετοιμαζόμαστε εδώ και μια εβδομάδα. Όταν ένα μαγαζί είναι έξι μήνες κλειστό, μια εβδομάδα τρέχεις και δεν φτάνεις. Έχεις από σέρβις των κλιματιστικών, να αλλάξεις τα λάστιχα στα ψυγεία, καθάρισμα, βαψίματα, ηλεκτρολόγους.

Σε πολλά καταστήματα εστίασης τα τηλέφωνα για κρατήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες. «Είμαστε ήδη προκλεισμένοι και για την Παρασκευή και για το Σάββατο που μας έρχεται» αναφέρει ο σεφ και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στον Κεραμεικό, Αλέξανδρος Τσιοτίνης. «Είναι πολύ αισιόδοξο ότι επιστρέφουμε προς την κανονικότητα. Το κλείσιμο εμάς μας έπιασε σε ένα σημείο που θέλαμε να μετακομίσουμε. Το γεγονός ότι ήταν κλειστή η εστίαση μας βοήθησε σε αυτό το κομμάτι. Δεν είχαμε την πίεση του χρόνου με το που φύγουν οι εργάτες να πρέπει να μπούμε μέσα» εξηγεί ο 34χρονος σεφ ο οποίος έχει βραβευτεί με οχτώ χρυσούς σκούφους. Στο νέο χώρο του εστιατορίου του μπορεί στην παρούσα συγκυρία να φιλοξενήσει εξήντα πελάτες. Αποφάσισε να ανοίξει στο τέλος της εβδομάδας αφού πολλοί από τους προμηθευτές του θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Τετάρτη, λόγω των εορτών του Πάσχα.

Εκτός όμως από τα καφέ και τα εστιατόρια της Αθήνας κίνηση έχουν σήμερα και τα καταστήματα εστίασης σε παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής όπως το Σούνιο, το Πόρτο Γερμενό, η Ψάθα και ο Ωρωπός. Ο καλός καιρός και η αργία του Πάσχα οδήγησε πολλούς Αθηναίους σε μια μικρή απόδραση εντός της Περιφέρειας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΤΗ ΘΞΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τον καφέ και το φαγητό τους απόλαυσαν σήμερα οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι, με το άνοιγμα της εστίασης, έσπευσαν στα καταστήματα της πόλης, κυρίως στο κέντρο, στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης και στα Λαδάδικα. Τα καταστήματα λειτουργούν μετά από έξι μήνες, με αυστηρούς κανόνες, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, χωρίς μουσική και οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες. Οι πελάτες μπορούν να βγάλουν τις μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό όταν κάθονται σε τραπέζι.

Πολύ καλή χαρακτήρισε την εκκίνηση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι τα καφέ της πόλης άρχισαν να γεμίζουν κόσμο γύρω στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ στα εστιατόρια οι κρατήσεις για σήμερα είναι στο 50% και για αύριο, στο 80%, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές, Σταυρό, Ασπροβάλτα, Μηχανιώνα και αλλού.

«Η εστίαση θα μπορούσε να είχε ανοίξει από τον Απρίλιο με τους ίδιους όρους και τα ίδια μέτρα προστασίας», τόνισε ο κ. Επιτροπίδης και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τα καταστήματα σε ορεινές περιοχές, που δεν έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας σε υπαίθριους χώρους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στον Χορτιάτη, το Πανόραμα, τον Σοχό και σε άλλες περιοχές, δεν μπορούν οι πελάτες να καθίσουν σε υπαίθριους χώρους. Δεν πρέπει να αποκλείονται τα εστιατόρια σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων τους». Παράλληλα τόνισε ότι σήμερα «είναι μέρα χαράς, γιορτή για την Ελλάδα, επειδή με την επαναλειτουργία της εστίασης επανέρχεται η καθημερινότητα των Ελλήνων».

Πρόβλημα ωστόσο, όπως εξήγησε, αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης, δεν μπορούσαν να προμηθευθούν δωρεάν self-tests, τα οποία διανέμονται κατά το υποχρεωτικό ωράριο των φαρμακείων μέσω της πλατφόρμας με τους ΑΜΚΑ των πολιτών. «Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα καταστήματα έμαθαν πότε θα εργαστούν τη Μ. Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε προμηθεύθηκαν self- tests καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο», είπε.

Ανοιχτά τα καφέ και οι ταβέρνες στη Χαλκιδική

Στο μεταξύ, άνοιξε σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό από τις καφετέριες στη Χαλκιδική, όπως επίσης και ένα μικρότερο ποσοστό από ταβέρνες και εστιατόρια, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επειδή προηγήθηκε το Πάσχα και υπήρξε θέμα προμηθειών από τα καταστήματα εστίασης, πολλά εστιατόρια και ταβέρνες θα ανοίξουν σε 15 μέρες, μαζί με την απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων και το άνοιγμα του τουρισμού». Ένα μεγάλο ποσοστό καταστηματαρχών στη Χαλκιδική, όπως σημείωσε, επέλεξε να περιμένει έως τότε, για να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει προσέλευση πελατών.

Στα καταστήματα που άνοιξαν σήμερα, γίνονται συνεχώς επισημάνσεις να τηρούνται τα μέτρα προστασίας που έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. «Ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά, να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός, να γίνουμε πράσινη από κορονοϊό περιοχή, να παραμείνουμε πράσινη και να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία» τόνισε ο κ. Κουφίδης. Σε ό,τι αφορά άλλωστε, τα beach bar, αυτά δεν έχουν ανοίξει στη Χαλκιδική, καθώς αναμένεται να καθοριστεί η επανέναρξη λειτουργίας τους με επόμενο ΦΕΚ.

Κρατήσεις τραπεζιών μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Τον ενθουσιασμό του κόσμου που επισκέφθηκε τα καφέ και τα εστιατόρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στα Λαδάδικα μετέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η ταμίας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μαυρομάτη. «Έχουμε κρατήσεις τραπεζιών μέχρι τέλη Αυγούστου» δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς προτίμησαν το φαγητό από τον καφέ. Επισήμανε πάντως, ότι τις επόμενες μέρες η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχει λείψει η εστίαση στον κόσμο. Νομίζω ότι αυτά τα γυμνάσια μάθανε στον κόσμο ποιος ήταν ο ρόλος ο δικός μας και πραγματικά πιστεύω ότι όσο εξελίσσονται και προχωρούν, οι εμβολιασμοί ο κόσμος θα βγαίνει περισσότερο. Διψάει να βγει έξω. Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος που ανοίγουμε. Δεν είναι μόνο τρία καλά πιάτα. Είναι η συναναστροφή που έλειψε από όλους».

Στο ερώτημα ποιο μήνυμα απευθύνει στον κόσμο, απαντά, «να κάνουν το εμβόλιο» και διαβεβαιώνει: «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τα μέτρα λόγω ήθους. Ο κόσμος, από την άλλη πλευρά, πρέπει να προστατευτεί, γιατί οι Έλληνες είμαστε και λίγο απείθαρχοι».