Κ.Μητσοτάκης: Ασφαλή ταξίδια το καλοκαίρι με το "πράσινο" πιστοποιητικό

10/05/2021, 17:24
Κ.Μητσοτάκης: Ασφαλή ταξίδια το καλοκαίρι με το

"Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πράσινο πιστοποιητικό για να διευκολύνει τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων και να τους επιτρέψει να ταξιδέψουν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού". Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης που στο 6o Οικονομικό Φόρουμε των Δελφών με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, με συντονιστή τον Φλόριαν Έντεν, του Politico.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα προσέθεσε, ότι την πρόταση στήριξαν από την πρώτη στιγμή τόσο ο Πέδρο Σάντσεθ, όσο και άλλοι ηγέτες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για τη θέσπιση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται πριν από τα τέλη του Ιουνίου. Όπως εξήγησε, σήμερα κάθε χώρα πρέπει να συνάπτει διμερείς συμφωνίες.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι καθώς η πανδημία δεν έχει εκλείψει ακόμη, χρειάζεται προσοχή και τήρηση των μέτρων.

Στόχος είναι να έχουμε καλύτερη διασυνοριακή μετακίνηση, πρόσθεσε και τόνισε ότι ο πράσινο πιστοποιητικό θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους να ταξιδεύει χωρίς να υπάρχει υποχρέωση αυτοαπομόνωσης.

Ακόμη, σημείωσε ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος των μεταλλάξεων και αν πρέπει να υπάρξει η απαγόρευση των ταξιδιών από κάποια χώρα, αυτό θα πρέπει να γίνει γρήγορα και να ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ, τονίζοντας ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλλει ως προς αυτό.

Την ανάγκη ήδη τον Ιούνιο να υπάρχει συμφωνία για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό επεσήμανε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντεθ, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένας χώρος ασφάλειας για την κινητικότητα στην Ευρώπη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Σάντσεθ τόνισε ακόμη ότι είναι σημαντική η κίνηση της ΕΕ να επανεξετάσει τις συστάσεις της για τις τρίτες χώρες, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μια ενιαία σύσταση προς τις χώρες εκτός ΕΕ.