Φωτιά στην Κορινθία: Εως τις Κυκλάδες καπνός και στάχτες

20/05/2021, 14:54
Φωτιά στην Κορινθία: Εως τις Κυκλάδες καπνός και στάχτες

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες και συνεχίζεται στον Σχίνο Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου στην Κορινθία. Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο τους. 17 αεροσκάφη κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού και ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, (που τη νύχτα έφτασε και τα 4 χιλιόμετρα), αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, ενώ υπάρχει φόβος για αναζωπυρώσεις.

Έχουν καεί εξοχικές κατοικίες, τεράστια έκταση δάσους, ενώ έχουν εκκενωθεί οικισμοί και οι κάτοικοι της περιοχής λαμβάνουν μήνυμα στα κινητά τους από το 112 για να απομακρυνθούν προς τα Μέγαρα.