Κόλαση στη Β. Αττική: Εκκενώνονται Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Μαλακάσα

06/08/2021, 13:12
Κόλαση στη Β. Αττική: Εκκενώνονται Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Μαλακάσα

Έντονες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή των Αφιδνών όπου μαίνονται τα τρία μέτωπα που δημιουργήθηκαν τη νύχτα, ειδικότερα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις.

Λίγο μετά τις 11:30 σημειώθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις στις Αφίδνες σε επιχείρηση αλουμινίου, στον παράδρομο της εθνικής οδού στο ύψος των διοδίων. Στις φλόγες παραδόθηκαν το Κρυονέρι και η Ιπποκράτειος Πολιτεία.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται άνεμοι από το μεσημέρι και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.

Εκκενώνονται Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Μαλακάσα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, νέο μήνυμα, μέσω 112, για εκκένωση και πάλι του Καπανδριτίου και του Πολυδενδρίου εστάλη λίγο μετά τις 11:00 από την Πολιτική Προστασία λόγω των διαστάσεων που παίρνει η πυρκαγιά, η οποία έχει περάσει από τη νύχτα την Εθνική Οδό στο ύψος των Αφιδνών και κατευθύνεται προς Καπανδρίτι.

Στο μήνυμα αναφέρεται: «αν βρίσκεται στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα-Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος-Καπανδριτίου».

Επίσης, μήνυμα μέσω 112 για εκκένωση εστάλη και για όσους βρίσκονται στη Μαλακάσα ή στον οικισμό Σφενδάλη. Στο μήνυμα αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε στη Μαλακάσα ή στον οικισμό Σφενδάλη, εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό, μέσω Λεωφόρου Αθηνών-Ωρωπού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.

Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού.

Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

«Κόλαση» χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών Ανδρέας Θεοδωρόπουλος σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως στην Ιπποκράτειο Πολιτεία καίνε δύο μικρά μέτωπα όπου επιχειρούν εθελοντές και υπάρχει επίσης ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με μικρότερα μέτωπα. «Είναι ένα φωτοστέφανο σε όλο το χωριό (Αφίδνες)», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, υπάρχουν ζημιές σε σπίτια σε Ιπποκράτειο Πολιτεία, Δροσοπηγή και στις Αφίδνες. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως ένα εργοστάσιο- αποθήκη με αυτοκίνητα και ελαστικά τυλίχθηκε στις φλόγες τις πρώτες πρωινές ώρες. Αργότερα έπιασε φωτιά το διπλανό εργοστάσιο, με κουφώματα.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρόπουλος εξήγησε ότι στις Αφίδνες υπάρχει μέτωπο από δύο πλευρές, και προς Καπανδρίτι και προς 'Αγιο Στέφανο. «Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει κλείσει η εθνική», είπε.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη.

Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.