Η εξέλιξη στα πύρινα μέτωπα εκτός Αττικής

07/08/2021, 14:39
Η εξέλιξη στα πύρινα μέτωπα εκτός Αττικής

Επεκτείνεται ανεξέλεγκτα με το πέρασμα της μέρας το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια με τη φωτιά να πλησιάζει απειλητικά την Ιστιαία.  Από την Αιδηψό κάτοικοι βλέπουν το μαύρο καπνό από τις Μηλιές, δεν βλέπουν όμως ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, αν και στην περιοχή πετάνε ένα ελικόπτερο και ένα καναντέρ.  

Ωστόσο, μάχη με τον πύρινο εφιάλτη συνεχίζουν να δίνουν σε διάφορα μέτωπα τα πτητικά μέσα, ενώ οι τόνοι νερού που πέφτουν τις τελευταίες ώρες πάνω από κρίσιμα σημεία, κατάφεραν να δώσουν μια «ανάσα» στους μάχιμους πυροσβέστες και εθελοντές.

Η μάχη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Σπαθάρι, τα Καλύβια, και τον Κάκαβο πήρε πριν λίγο μία εντελώς διαφορετική τροπή όταν το ρωσικό Β 200 και τα ελικόπτερα έφτασαν πάνω από τα χωριά και έριξαν νερό.

Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στα χωριά για να τα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και οι οποίοι δεν έφυγαν από εκεί παρά τις εκκλήσεις που γινόταν όλη τη νύχτα και χθες το απόγευμα.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» είπε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Αντίθετα το δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία ,το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες έδωσαν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν δημιούργησαν νέα μέτωπα και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μία πραγματική μάχη με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων.

Στην Ηλεία, ακόμη ένα πύρινο μέτωπο απειλεί σπίτια. Ειδικότερα στην περιοχή της Νεμούτας, σημειώνεται μεγάλη αναζωπύρωση, κοντά στην είσοδο του χωριού, ενώ πυροσβέστες, εθελοντές αλά και κάτοικοι βρίσκονται εκεί προσπαθώντας να ανακάμψουν την πορεία της φωτιάς προς τα σπίτια.

Επίσης, πύρινα μέτωπα που πέρασαν, από τη Μεσσηνία και την Ηλεία, στην Αρκαδία, έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «είναι καλύτερη σήμερα η εικόνα της φωτιάς στις περιοχές Χράνοι και Ίσαρης, της Μεγαλόπολης, αλλά δυστυχώς έχουν καεί δύο σπίτια, καθώς και χορτολιβαδικές εκτάσεις».

Όπως πρόσθεσε, «υπάρχει ένα ακόμα μέτωπο, βορειότερα των Χράνων, αλλά υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί, με δεδομένο ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Παράλληλα, συνεχίζεται η μάχη το στη Μέλπεια Μεσσηνίας, ενώ καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας, πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες.

«Τρία πύρινα μέτωπα είναι σε εξέλιξη σε περιοχές του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ το μέτωπο σε κοινότητες του δήμου Πύργου έχει περιοριστεί σημαντικά», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Χελιδόνι, το οποίο κάποια στιγμή κινήθηκε προς την περιοχή Κρυονέρι, καίγοντας κυρίως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την περιοχή της Νεράιδας». «Τα άλλα μέτωπα», όπως είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος, «βρίσκονται στις περιοχές της Αχλαδινής και της Νεμούτας, καθώς και στις περιοχές Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος».

Όπως επεσήμανε, «το θετικό είναι ότι στις παραπάνω περιοχές δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι».

Σημειώνεται ότι σε όλα τα πύρινα μέτωπα επιχειρούν συνεχώς ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ το έργο τους συνδράμουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο που υπήρχε στις περιοχές Λαμπέτι, Κολίρι και Βαρβάσαινα του δήμου Πύργου, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σήμερα το πρωί, καταφέρνοντας τελικά να το περιορίσουν σημαντικά».