Η ΠτΔ στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου

01/11/2021, 00:53
Η ΠτΔ στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ηρακλείου

Επίσκεψη στις πληγείσες -από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου- περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερινα Σακελλαροπούλου, η οποία είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά και να ενημερωθεί για τις συνέπειες των σεισμικών δονήσεων και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι των περιοχών.

Πρώτος σταθμός της Προέδρου ήταν η Αγίες Παρασκιές του Δήμου Αρχάνων-Αστερουσίων, όπου την υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος της περιοχής Μανώλης Κοκοσάλης και άλλοι τοπικοί φορείς. Η κυρία Σακελλαροπούλου είδε από κοντά σημεία του χωριού που έχουν υποστεί καταστροφές, σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ συνάντησε και πολίτες που της εξέφρασαν την ανάγκη στήριξής τους από την Πολιτεία, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα και για τα παιδιά που έχουν περάσει στα πανεπιστήμια.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε την έκταση των ζημιών και στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, λαμβάνοντας παράλληλα από τον κ. Κοκοσάλη, συνολική εικόνα για τις καταστροφές που έχουν υποστεί και αρκετοί ναοί.

Τέλος, επισκέφθηκε το εξατάξιο δημοτικό σχολείο του χωριού, όπου ο δάσκαλος είχε οργανώσει αιμοδοσία για ένα παιδί που χρειάζεται αίμα και τους έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της αυτή.

Η κυρία Σακελλαροπούλου αμέσως μετά επισκέφθηκε τις Μελέσσες, όπου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με πολίτες που φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο της περιοχής. Η Πρόεδρος τους ζήτησε υπομονή ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες και κάτοικοι και η περιοχή να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Και να είναι -όπως τους είπε- σίγουροι για τη συνεργασία τοπικών φορέων με την κεντρική διοίκηση. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη -εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι θα υπάρξει- συνδρομής και από πλευράς ιδιωτών για την ενίσχυση των σεισμοπλήκτων αλλά και των περιοχών που επλήγησαν. Επίσης συμφώνησε με το αίτημα των κατοίκων ώστε να στηριχθούν οι σεισμόπληκτες οικογένειες που τα παιδιά τους σπουδάζουν σε άλλη πόλη, τόσο οικονομικά όσο και για το ζήτημα της στέγασης τους.

Από την πλευρά τους, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος αλλά και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων αναφέρθηκαν στις δράσεις που εξελίσσονται για τον πλήρη έλεγχο των κτιρίων που έχουν πληγεί και τις ενέργειες που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών. Ακόμα ενημέρωσαν την κυρία Σακελλαρόπουλου για τις ανάγκες που διαμορφώνονται για τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών.

Στην πλατεία του χωριού οι κάτοικοι υποδέχθηκαν την Πρόεδρο με θερμό χειροκρότημα ενώ είχε στηθεί μπουφές με κρητικό κέρασμα προς τιμήν της.

Με τη στήριξη της Πολιτείας οι άνθρωποι θα γυρίσουν στα σπίτια τους και η όμορφη αυτή περιοχή θα ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς

Συνεχίζοντας την επίσκεψη της στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπου την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης, τοπικοί φορείς αλλά και κάτοικοι της περιοχής.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είδε από κοντά τις εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, τόσο στο παλιό τμήμα της περιοχής, όσο και στο κέντρο του Αρκαλοχωριου. Αμέσως μετά βρέθηκε στο χώρο που έχουν εγκατασταθεί οι οικίσκοι στους οποίους θα φιλοξενηθούν από τις επόμενες μέρες πληγέντες κάτοικοι, αλλά και στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου που υπήρξε από την πρώτη μέρα του σεισμού, η κεντρική δομή φιλοξενίας όσων επλήγησαν από το σεισμό.

Ο κ. Φραγκάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συνθήκες που επικρατούν, αλλά και την αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα, την ώρα που το σεισμικό φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της στην περιοχή η κυρία Σακελλαροπούλου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους, και σε δήλωσή της εξέφρασε τη θλίψη της για τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατοι σεισμοί, «αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή μου σε όσους κατοίκους μέσα σε μία στιγμή έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους».

«Είδα με χαρά και συγκίνηση το πόσο η αλληλεγγύη στην τοπική κοινωνία -αυτοδιοίκηση, περιφέρεια και δήμαρχοι με τους εθελοντές, με την κοινωνία των πολιτών- από την πρώτη στιγμή λειτουργεί. Πώς βοήθησαν ώστε να μη χαθούν τα πράγματα, να μην χαθεί ο έλεγχος, οι άνθρωποι να οργανωθούν, να ανταποκριθούν στις πρώτες ανάγκες, γιατί τα προβλήματα είναι σημαντικά.

Τα σχολεία ήδη, απ ΄ό,τι ακούω, και στις τρεις περιοχές που πήγα, από τη Δευτέρα ξεκινούν- και όπως είπα τα ανοιχτά σχολειά είναι όλο το μήνυμα της ζωής που συνεχίζεται, είναι το πιο θετικό μήνυμα» σημείωσε η Πρόεδρος.

Επισήμανε ότι τα προβλήματα παραμένουν αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και με τη στήριξη της Πολιτείας, που είναι αναγκαία εδώ, θα μπορέσουν σύντομα να αποκατασταθούν οι ζημιές, οι άνθρωποι θα μπορέσουν να γυρίσουν στην κανονική τους ζωή, στα σπίτια τους, στον χρόνο που θα χρειαστεί γι’ αυτό, και η όμορφη αυτή περιοχή να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς».

Αναχωρώντας για το Ηράκλειο, σε μια στάση έξω από το χωριό, η κυρία Σακελλαροπούλου συνομίλησε με εκπροσώπους τοπικών φορέων από τους οποίους ζήτησε να είναι αισιόδοξοι, λέγοντας ότι η ίδια είναι από τη φύση της αισιόδοξη και πως πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά.