Νέο «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κων/νος Μίχαλος»

11/11/2021, 12:53
Νέο «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κων/νος Μίχαλος»

«Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η τελετή ονοματοδοσίας του ιστορικού κτιρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών επί της οδού Αμερικής 8, σε Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος».

Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου ενώ σημειώνεται ότι στην τελετή παρέστησαν συγγενείς και στενοί οικογενειακοί φίλοι του εκλιπόντος προέδρου, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, πρόεδροι επιμελητηρίων και άλλων φορέων και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

«Όλοι όσοι είμαστε εδώ, είχαμε την τύχη να γνωρίζουμε καλά τον Κωνσταντίνο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος.

«Το επιχειρηματικό του ένστικτο, την ηγετική του επιδεξιότητα και την εργατικότητά του. Και μαζί, τη ζωντάνια που χρωμάτιζε την προσωπικότητά του. Είναι χαρακτηριστικά που μοιραστήκαμε, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του μοιράστηκε κι αυτό στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στα επιμελητήρια. Ταυτίστηκε, θα έλεγα, με την οικονομική δραστηριότητα. Και έτσι οι προσωπικές του επιτυχίες μετατράπηκαν σε συλλογικές. Και χάρη στο έργο του το όνομά του έγινε συνώνυμο του τίτλου του. Δεν υπάρχουν, ίσως, πιο κατάλληλα λόγια από αυτά του Ραλφ Έμερσον, που έγραψε ότι «κάθε θεσμός, είναι η παρατεταμένη σκιά ενός άνδρα». Γιατί είναι αλήθεια πως η σκιά του Κωνσταντίνου δρόσισε τα ελληνικά επιμελητήρια μέσα σε θερμά μέτωπα. Ήταν καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές και εφαλτήριο ανάκαμψης για την κοινότητά μας, όποτε το επέτρεπαν οι συγκυρίες. Μία σκιά που δεν χάνεται με την απουσία του. Αλλά αποτελεί, ήδη, παρακαταθήκη, έμπνευση και ευθύνη για εμάς, που συνεχίζουμε το έργο του. Με τα ίδια ιδανικά, τις ίδιες αξίες και την ίδια αφοσίωση».

Στην προσωπικότητα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μίχαλου αναφέρθηκε και ο κ. Μπακογιάννης. «Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ήταν μία πολυσχιδής και πολύπλευρη προσωπικότητα, η οποία δεν χωράει σε λίγες λέξεις. Πολλοί, έχουν πει πολλά. Και πάλι όμως, είναι λίγα. Είναι λίγα για να περιγράψουν έναν άνθρωπο έντιμο και ακέραιο, έναν άνθρωπο πεντακάθαρο. Έναν άνθρωπο ντόμπρο, που είχε όμως πάντα το θάρρος της γνώμης του. Που διακρινόταν για την αμεσότητά του, την αποτελεσματικότητά του, την οξύνοιά του και την ευθυκρισία του. Ο οποίος πάρα πολλές φορές παραμέριζε το εγώ για το εμείς. Μπαίνοντας απόψε σε αυτό το ιστορικό κτίριο πρέπει να σας πω ότι μου έλειψε πάρα πολύ το χαμόγελό του, με το οποίο πάντοτε μας υποδεχόταν. Είναι άλλωστε ένα κτίριο, το οποίο το οφείλουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στον Κωνσταντίνο. Είναι η ιστορική έδρα του ΕΒΕΑ, ένα κτίριο-κόσμημα, ενδεχομένως ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης. Στο οποίο ο Κωνσταντίνος ξαναέδωσε ζωή, με την αποφασιστικότητα και την τόλμη του».

Ευχαριστίες απηύθυνε η σύζυγος του εκλιπόντος προέδρου, Αθηνά Μίχαλου, στην οποία ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, παρέδωσε αντίγραφο της επιγραφής που θα τοποθετηθεί στο εξωτερικό του κτιρίου. «Είμαι βαθιά συγκινημένη και αποτελεί τιμή, για την οικογένειά μου και για εμένα προσωπικά, αυτή η σημαντική πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΒΕΑ και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να ονομαστεί το μοναδικό αυτό κτίριο «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος», ως αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του στο ΕΒΕΑ και στον επιμελητηριακό θεσμό γενικότερα. Για το ιστορικό αυτό κτίριο, ο αείμνηστος σύζυγός μου έδωσε μεγάλες μάχες. Ώστε από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, να μεταμορφωθεί σε ένα πραγματικό στολίδι στο κέντρο της Αθήνας. Σε έναν ναό επιχειρηματικότητας. Κύριε πρόεδρε, εύχομαι να συνεχίσετε τον δρόμο που χάραξε ο Κωνσταντίνος και να αναδείξετε ακόμα περισσότερο το ΕΒΕΑ, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς προώθησης της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας».

Την τελετή συντόνισε το μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), Χάρης Λαμπρόπουλος.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ