Εθελοντικές αιμοδοσίες και δράσεις συλλογής τροφίμων για τον ουκρανικό λαό

05/04/2022, 14:06
Εθελοντικές αιμοδοσίες και δράσεις συλλογής τροφίμων για τον ουκρανικό λαό

Τις δράσεις διοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την ΠΟΣΕΑ και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στις 8 και 9 Απριλίου στην Αττική και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας

Πρόσκληση προς όλους τους πολίτες της Αττικής αλλά και όλης της χώρας να ανταποκριθούν στη δράση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης συμμετέχοντας στις εθελοντικές αιμοδοσίες που θα διοργανωθούν στις 8 και 9 Απριλίου απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. «Καλούμε όλους τους πολίτες να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη συμμαχία ευθύνης και ανθρωπιάς υπέρ του Ουκρανικού λαού που δοκιμάζεται τόσο άδικα» δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Οι δράσεις εθελοντικών αιμοδοσιών και συλλογής τροφίμων οργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό(ΕΕΣ) και θα πραγματοποιηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης).

Τους στόχους της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ανέπτυξαν σήμερα σε Σχετική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Υγείας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ Χ. Πρωτόπαπας και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Α. Αυγερινός.

«Ως Περιφέρεια Αττικής δεν θα μπορούσαμε να μην στηρίξουμε μία τέτοια πρωτοβουλία που στόχο έχει να βοηθήσουμε έμπρακτα τον Ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται με τόσο άδικο και τραγικό τρόπο» επισήμανε ο κ. Πατούλης και ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕΑ κ. Πρωτόπαπα ο οποίος αποτελεί μία διαρκή πηγή έμπνευσης, όπως ανέφερε, αλλά και τον Πρόεδρο του ΕΕΣ κ. Αυγερινό, ένθερμο υποστηρικτή πρωτοβουλιών με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, για την αγαστή συνεργασία και συμπόρευση.

«Είμαι ειλικρινά ευγνώμων για την συστράτευσή μας στην Ελλάδα, των αρμόδιων φορέων, και κυρίως των συμπολιτών μας, υπέρ του ύψιστου αγαθού προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο που είναι το αίμα» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «ΟΠΟΥ έχει συστήσει στις πόλεις του κόσμου να διαθέτουν τράπεζα αίματος με απόθεμα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με μέσο όρο 12 χιλιοστόλιτρα ανά άτομο. Ποτέ όμως στην Έκτακτη Ανάγκη, και κυρίως εν μέσω εχθροπραξιών και αιματοχυσίας, τα αποθέματα του αίματος δεν επαρκούν. Και στην Περιφέρεια Αττικής, -ήδη από τον Μάρτιο του 2020-, διοργανώσαμε αλυσίδα αιμοδοσιών με δυναμική συμμετοχή της ΠΟΣΕΑ, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και το Όλοι μαζί μπορούμε, συγκεντρώνοντας πολλές δεκάδες χιλιάδες φιάλες αίμα, με περισσότερες από 1.300 αιμοδοσίες που πραγματοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό.

Διοργανώσαμε επίσης και την πανελλήνια εθνική λαμπαδηδρομία, το προηγούμενο διάστημα, με την φλόγα της αγάπης που πέρασε από κάθε πόλη της Ελλάδας με το μήνυμα «δώστε αίμα».

Πόσο μάλλον λοιπόν, είμαι σίγουρος για την ανταπόκριση των πολιτών της Αττικής και όλης της χώρας , προκειμένου να συνδράμουμε στην συνεχιζόμενη κρίση της σύγκρουσης στην Ουκρανία . Που κοστίζει χιλιάδες ζωές, με τις ανάγκες για αίμα, οξυγόνο, φάρμακα, γιατρούς και ιατρικό εξοπλισμό να αυξάνονται καθημερινά».
Παράλληλα ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Εκστρατεία της Αιμοδοσίας, υπέρ του Ουκρανικού λαού, που αναγγέλθηκε σήμερα, δεν θα αφήσει καμία ελληνική οικογένεια ασυγκίνητη, εξαίροντας την ενσυναίσθηση και την διάθεση προσφοράς των πολιτών της χώρας μας, υπέρ του συνανθρώπου. Κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν αιμοδότες «για να προσφέρουν το αγαθό της υγείας, το πολύτιμο, σωτήριο αγαθό υπέρ της ζωής, που είναι το αίμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ κ. Πρωτόπαπας κατά την ομιλία του εξήρε το έργο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης κάνοντας λόγο για άνθρωπο με το Α κεφαλαίο, ο οποίος στηρίζει διαχρονικά και έμπρακτα το έργο της ΠΟΣΕΑ. Παράλληλα ευχαρίστησε και τον κ. Αυγερινό, τον οποίο χαρακτήρισε άξιο συνεργάτη και συνοδοιπόρο.

«Στέλνουμε όλοι μαζί, ΠΟΣΕΑ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Περιφέρεια Αττικής ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Ελπίζω ότι αυτή μας η δράση θα έχει την ανταπόκριση του κόσμου. Θέλω να επισημάνω ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε αποθέματα αίματος. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσουμε τις εθελοντικές αιμοδοσίες. Τώρα ήρθε η ώρα να στηρίξουμε και το φιλικό λαό της Ουκρανίας και να γνωρίζουν οι φίλοι μας ουκρανοί ότι είμαστε στο πλευρό τους. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες αιμοδοσίας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια για τις εθελοντικές αιμοδοσίες στις 8 και 9 Απριλίου» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αυγερινός τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕΑ κ. Πρωτόπαπα για την στήριξή τους. Είμαστε συνοδοιπόροι σε πολλές ανθρωπιστικές δράσεις, με κοινό μας στόχο να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή. Όλοι μαζί στηρίζουμε αυτή την δράση που γίνεται σε πανελλήνια κλίμακα και ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θα την αγκαλιάσει και θα ανταποκριθεί σε αυτό μας το κάλεσμα. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρωτοβουλία. Προτρέπουμε να εκλείψει κάθε αίσθημα φοβίας και προκατάληψης και να έρθουν και νέοι εθελοντές αιμοδότες για να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα ελπίδας και ζωής. Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι το αίμα θα παραδοθεί με ασφάλεια στην Ουκρανία, στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ερυθρού σταυρού και θα διανεμηθεί με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο. Επίσης θα τους ενισχύσουμε με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό».