Φυσικό αέριο: Η πρόβλεψη για τις τιμές τον χειμώνα

12/12/2022, 13:20
Φυσικό αέριο: Η πρόβλεψη για τις τιμές τον χειμώνα

Σε μία τέτοιου είδους κρίση, όπως η ενεργειακή, υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες

Ο διευθυντής Δραστηριοτήτων Διαχείρισης Έργων ΔΕΣΦΑ, Γιάννης Χωματάς, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επάρκεια σε φυσικό αέριο στη χώρα μας καθώς και για το τι πρόκειται να γίνει τον δύσκολο χειμώνα που θα έρθει.

«Σε μία τέτοιου είδους κρίση, υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες. Είναι μία παρατεταμένη κρίση και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, προφανώς η Ευρώπη έχει θεσμοθετήσει κάποια μέτρα αντιμετώπισης της επάρκειας αλλά και της τιμής. Ένα κρίνουμε το κόστος ενέργειας που υπήρχε δύο χρόνια πριν και που υπάρχει σήμερα, υπάρχουν τεράστιες διαφορές», ανέφερε αρχικά.

Αναφορικά με την πρόβλεψη για τις τιμές του φυσικού αερίου: «Φαίνεται ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο έχει πολλούς απρόβλεπτους παράγοντες. Εμείς δεν πρέπει να κινηθούμε τόσο με προβλέψεις, η κρίση είναι δεδομένη και αυτό που πρέπει να κάνουμε και σαν χώρα και σαν ΕΕ είναι να δούμε ποια θεσμικά μέτρα πρέπει να παρθούν. Πρώτον, να αντιμετωπίσουμε την κρίση που τρέχει, κι να δούμε και την νέα εποχή γιατί θα υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης στην Ευρώπη μετά την κρίση», δήλωσε ο κ. Χωματάς.

Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτή την ενεργειακή μετάβαση

«Η Ελλάδα θα έχει κομβικό ρόλο σε αυτή την ενεργειακή μετάβαση γιατί θα είναι ο διάδρομος τροφοδοσίας των Βαλκανικών χωρών και της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με χώρες της ΕΕ που αυτή τη στιγμή περνούν την κρίση. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι είμαστε σε μια κρίση, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας τα οποία ήδη προωθούνται, η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στην κρίση, είναι συνεχής διαδικασία, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μία μορφή ενέργειας, πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι σε αυτό».

«Δεν πρέπει να κάνουμε προβλέψεις, πρέπει να πάρουμε μέτρα, η ΕΕ το έχει κάνει ήδη. Υπάρχει μηχανισμός συγκράτησης των τιμών. Η Ελλάδα πιστεύει σε μία ρεαλιστική τιμή αναφοράς και σε άμεσες ενέργειες και πιέζει σε αυτό. Η χώρα μας από αυτή την κρίση, και μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και μπορεί να είναι ένας μελλοντικός παίκτης δίνοντας το δίκτυο για το φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη», συνέχισε.