Πόσο κοστίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από… το καλάθι του νοικοκυριού

23/12/2022, 13:16
Πόσο κοστίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από… το καλάθι του νοικοκυριού

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φέτος πιο ακριβό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φέτος πιο ακριβό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς οι τιμές των προϊόντων έχουν εκτοξευθεί, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα μέτρο στήριξης για τα νοικοκυριά, με σκοπό να αντιμετωπίσουν ως έναν βαθμό το πρόβλημα της αύξησης των τιμών, και με η εφαρμογή του βάζει ουσιαστικά «φρένο» στις παράλογες αυξήσεις τιμών σε συγκεκριμένα προϊόντα με ειδική σήμανση.

Ενδεικτικά για ένα τραπέζι 5 ατόμων:

  • Γαλοπούλα κατεψυγμένη (3 κιλά): 14,70 ευρώ
  • Κοτόπουλο Ελληνικό (1,8 κιλά): 5,31 ευρώ
  • Χοιρινό (1 κιλό): 5,20 ευρώ
  • Φέτα (800γρ.): 7,96 ευρώ
  • Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο, 500γρ.): 1,68 ευρώ
  • Ρύζι (500γρ.): 0,72 ευρώ
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις(1 κιλό): 0,90 ευρώ
  • Αυγά (12 τεμ.): 2,35 ευρώ
  • Τσουρέκια (2 τεμ. των 450γρ.): 4,34 ευρώ (*2,17)

Λαχανικά & αναψυκτικά εκτός «καλαθιού του νοικοκυριού»:

  • Τομάτες (2 κιλά): 3,40 ευρώ
  • Πατάτες (3 κιλά): 3,60 ευρώ
  • Κρασί (750 ML): 5 ευρώ
  • Αναψυκτικό (1,5 λίτρο): 1,10 ευρώ
  • Σύνολο: 13,10 ευρώ
  • Εορταστικά γλυκίσματα από τον φούρνο
  • Μελομακάρονα: 11 ευρώ έως 15 ευρώ το κιλό
  • Κουραμπιέδες: 13 ευρώ έως 16 ευρώ το κιλό

Συνολικό κόστος, σύμφωνα με το Mega, για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι: 83,80 ευρώ (για 5 άτομα)

Ακριβότερο κατά 50% σε σχέση με πέρυσι

Μέχρι και 50% πιο ακριβό κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι, αναμένται να είναι το φετινό γιορτινό τραπέζι, καθώς οι τιμές των σχετικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση.

Οι τιμές, ειδικά στο κρέας, κινούνται ανοδικά και τρόφιμα όπως το χοιρινό και το μοσχάρι πωλούνται με σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με την Εφ.Συν., οι ανατιμήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • στο αρνί 60%… με το προϊόν να πωλείται στα 12 ευρώ.
  • στο χοιρινό 71%… με το προϊόν να πωλείται στα 7 ευρώ.
  • στο μοσχάρι 24%… με το προϊόν να πωλείται στα 13 ευρώ.
  • στη γαλοπούλα 42-72%… με το προϊόν να πωλείται στα 11,5 ευρώ.