Ο Ελληνικός Σύλλογος αποφοίτων του LSE βράβευσε την κ. Μαριάννα Λάτση

22/04/2018, 16:35
κα Μαριάννα Λάτση_LSE_Βράβευση αποφοίτου_Μουσείο Ακρόπολης

Ο Ελληνικός Σύλλογος αποφοίτων του LSE βράβευσε την απόφοιτο κ. Μαριάννα Λάτση σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης, την Τετάρτη 18 Απρίλιου 2018. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Ελένη Δουνδουλάκη, γενική γραμματέας του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και η Kate Smith, πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα βράβευσης αποφοίτων του LSE αποτελεί πλέον θεσμό στον ακαδημαϊκό χώρο, προσφέροντας τη δυνατότητα αναγνώρισης του έργου που έχουν προσφέρει στην κοινωνία.

Η ομιλία του κ. Σοφιανού

Ο κ. Νίκος Σοφιανός, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE, στην ομιλία του μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η σημερινή μέρα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για εμάς γιατί βραβεύουμε μία εξέχουσα προσωπικότητα που παράλληλα είναι και συναπόφοιτός μας. Είναι η δεύτερη φορά που ο Σύλλογός μας βραβεύει κάποιον απόφοιτο του LSE: Το 2013 είχαμε βραβεύσει τον Sir Στέλιο Χατζηιωάννου, ιδρυτή της EasyJet, επιτυχημένο επιχειρηματία και ταυτόχρονα μεγάλο φιλάνθρωπο. Το αυτονόητο ερώτημα που θα σκεφτεί κάποιος είναι: “γιατί ένας σύλλογος να βραβεύσει ένα μέλος του;” Η απάντηση, κυρίες και κύριοι, είναι απλή: Στο πρόσωπο της κύριας Μαριάννας Λάτση βραβεύουμε την αριστεία σε όλες τις εκφάνσεις της: Είτε αναφερόμαστε στην επιχειρηματική επιτυχία, ή στο φιλανθρωπικό έργο, ή στη στήριξη των νέων για να ανοίξουν τα φτερά τους, ή σε οποιαδήποτε προσφορά προς την κοινωνία γενικότερα.
Με τη σημερινή βράβευση θέλουμε να αναδείξουμε το πρότυπο. Το πρότυπο του συμπολίτη μας, του συνανθρώπου μας που διαφέρει, που διακρίνεται, που διαθέτει ψυχικές δυνάμεις και κυρίως μεγαλείο ψυχής».

«Χρέος μας να συνεχίσουμε αυτήν την παρακαταθήκη»

Η κ. Μαριάννα Λάτση στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στα 123 χρόνια της ιστορίας του, το LSE έχει δεχθεί στους κόλπους του, είτε ως καθηγητές είτε ως φοιτητές, 18 βραβευθέντες με Νόμπελ Οικονομικών, Ειρήνης και Λογοτεχνίας, 37 ηγέτες κρατών και πλήθος γυναικών-πρωτοπόρων στις κοινωνικές επιστήμες. Η σημαντικότερη, όμως, κληρονομιά του είναι η ίδια η ταυτότητά του: ένας φορέας ανοιχτός στην κοινωνία, με παγκόσμιο χαρακτήρα που προάγει τη δημιουργία και διάχυση της γνώσης με γνώμονα την κοινωνική ευημερία. Ως απόφοιτοι του LSE έχουμε όλοι χρέος να συνεχίσουμε αυτήν την παρακαταθήκη, συνδράμοντας ο καθένας στο μέτρο και στον βαθμό των δυνατοτήτων του ώστε να γίνει πράξη το όραμα των ιδρυτών του πανεπιστημίου μας για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία.Οι αναφορές στην οικογένειά της

Ο Γιάννης Λάτσης, γνωστός σε όλον τον κόσμο ως ένας μεγάλου βεληνεκούς Έλληνας επιχειρηματίας, για μένα ήταν πάντα απλά ο πατέρας μου. Το 1995 εξέδωσε ένα βιβλίο με αποφθέγματά του ως παρακαταθήκη στα εγγόνια του. Μία από τις φράσεις του που ξεχωρίζω είναι η ακόλουθη: “Αγκάλιασε με τη φαντασία σου τον κόσμο ολόκληρο, ζήσε μαζί του τις λύπες και τις χαρές, κατάλαβε τα προβλήματά του, βοήθησε όπου μπορείς και όσο μπορείς”. Η φιλανθρωπία σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια μορφή εξειδικευμένης παροχής υπηρεσίας, με εξελιγμένες στρατηγικές. Ο πατέρας μου βοηθούσε με βάση το ένστικτό του, με γενναιοδωρία και με την οικειότητα του ανθρώπου της διπλανής πόρτας όποτε, όπου και όσο μπορούσε. Ήταν φιλάνθρωπος που δεν χρησιμοποίησε ποτέ τη λέξη φιλανθρωπία. Η μητέρα μου, τα δύο αδέλφια μου και εγώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτήν τη βαριά παρακαταθήκη του. Το οικογενειακό μας ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, δεν φέρει απλά το όνομά του, αλλά κάτι ακόμη πιο σημαντικό: φέρει το μοναδικό του πνεύμα. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, έκλεισε την εκδήλωση με ομιλία με θέμα «Διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

«Η πραγματική φιλανθρωπία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα»

Δυστυχώς, υπάρχει συχνά ένας ελιτισμός στον κόσμο των κοινωφελών ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η ταξική ανισότητα. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι αντιστεκόμαστε σθεναρά σε αυτό. Η μέση ηλικία της ομάδας που υλοποιεί τις χρηματοδοτήσεις του Ιδρύματος είναι τριάντα ετών. Είναι νέες και νέοι, συχνά ετερόκλητης κοινωνικής προέλευσης και εκπαίδευσης, που ζουν και καταλαβαίνουν τη σύγχρονη Ελλάδα και που μιλούν την ίδια γλώσσα με τους πολίτες που θέλουμε να υποστηρίξουμε. Και αυτή η υποστήριξη δεν παρέχεται τυποποιημένα και αποστειρωμένα, αλλά δίνεται μετά από ώρες συσκέψεων και συνομιλιών, έρχεται μέσω πραγματικής και αλληλέγγυας διάθεσης και όχι διά της απλής φιλανθρωπίας και της μεταφοράς χρημάτων. Η Melinda Gates σχολίασε πρόσφατα ότι “Η φιλανθρωπία δεν έχει να κάνει με τα χρήματα. Έχει να κάνει με τη χρήση όλων των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας και την αξιοποίησή τους με στόχο έναν καλύτερο κόσμο”. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που διαθέτουμε και να τους αξιοποιήσουμε για να κάνουμε τον κόσμο πιο δίκαιο, πιο ειρηνικό και πιο όμορφο, επειδή δυστυχώς υπάρχει αρκετή ασχήμια και βία.Μεγάλες οι προκλήσεις

Η ευημερία που αναπτύσσεται στις προηγμένες χώρες συνοδεύεται από ένα ασύμμετρο περιβαλλοντικό κόστος και μια εντεινόμενη κοινωνική ανισότητα. Είναι εύκολο να γνωρίζουμε εκ των υστέρων ποιο είναι το σωστό, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τον πόλεμο στη Συρία και τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων στον κόσμο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που επηρέασε και επηρεάζει τόσες χώρες σε διαφορετικές ηπείρους. Μπορεί τα γεγονότα αυτά να επαναπροσδιορίζουν τα όρια της βιαιότητας στην οποία μπορεί να φθάσει ο άνθρωπος, την ίδια στιγμή όμως, στον αντίποδα του προβλήματος, αποτελούν και τις μεγαλύτερες προκλήσεις και δοκιμασίες για το πού μπορούν να φθάσουν η ανθρώπινη καλοσύνη και η αλληλεγγύη».