Ο ΕΦΚΑ ανοίγει το «παιχνίδι» για το Esperia Palace

10/08/2018, 12:01
ÊËÅÉÓÔÁ ÎÅÍÏÄÏ×ÅÉÁ  ÓÔÇÍ  ÁÈÇÍÁ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Τρέχουν οι εξελίξεις σχετικά με την τύχη του ξενοδοχείου Esperia Palace το οποίο ανήκει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πιο συγκεκριμένα το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει προκηρυχθεί από τον ΕΦΚΑ ο διαγωνισμός για τη μίσθωση και την επαναλειτουργία του με προδιαγραφές διεθνούς αλυσίδας πέντε αστέρων.

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο διαγωνισμός βρίσκεται στην τελική ευθεία και θεωρείται πως θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, κυρίως λόγω της θέσης του ξενοδοχείου πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος (σ.σ.: το Esperia Palace βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω), δεδομένης και της αύξησης που καταγράφει την τελευταία τριετία η τουριστική κίνηση στην Αθήνα. Εν τούτοις, όπως εξηγούν επιχειρηματίες που κινούνται στην αγορά των ξενοδοχείων, το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακαίνιση της μονάδας, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και οκτώ χρόνια, πιθανόν να αποτελέσει αντικίνητρο.

Το μηνιαίο μίσθωμα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον ΕΦΚΑ ο διαγωνισμός θα είναι πλειοδοτικός και ανάδοχος θα αναδειχθεί το σχήμα που θα προσφέρει το υψηλότερο μηνιαίο μίσθωμα. Ο ανάδοχος που θα αναδειχθεί από τον διαγωνισμό θα προβεί σε εκτέλεση εργασιών επισκευής και εκσυγχρονισμού του ακινήτου, ελάχιστου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ.

Οι προσφορές θα είναι κλειστές. Ο χρόνος εκμίσθωσης του ακινήτου καθορίζεται σε 30 έτη, με δικαίωμα παράτασης για 10 ακόμα έτη με συμφωνία των δύο μερών. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο θα αποτελέσει βάση για τη διεξαγωγή της πλειοδοσίας του διαγωνισμού θα είναι 54 χιλ. ευρώ, περιλαμβάνει το σύνολο του ακινήτου και τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, θα καταβάλλεται ετήσιο μεταβλητό μίσθωμα, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 1,2% επί του συνολικού ετήσιου τζίρου του αναδόχου, εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 6 εκατ. σε ένα οικονομικό έτος.

Ο διαγωνισμός αναμενόταν από το 2016 και το επενδυτικό ενδιαφέρον έως σήμερα έχει αυξηθεί. Μεταξύ των υποψήφιων λέγεται ότι περιλαμβάνονται ο όμιλος Dimera του Ιβάν Σαββίδη, η Grivalia Properties, η Εθνική Πανγαία, ο γαλλικός όμιλος Accor, η Hard Rock International και ο όμιλος Μουσαμά. Αλλά και ο όμιλος Hyatt, φέρεται να αναζητά ακόμη μια ισχυρή τοποθέτηση στο κέντρο της πόλης μετά το Athens Ledra στη λεωφόρο Συγγρού. Είχε προηγηθεί η διερεύνηση πιθανού ενδιαφέροντος από το υπουργείο Εργασίας, μια διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη έως τις 8 Ιουνίου.

Εκτός από το «Esperia», αναμένονται διαγωνισμοί και για το πρώην ξενοδοχείο «Ambassadeur» στον οδό Σωκράτους 65-67 και για το «Athens Inn» στη οδό Βίκτωρος Ουγκώ 13.