ΔΕΗ: Αλλαγή σελίδας με πολυεθνικό αέρα

30/07/2019, 10:52
1

Με ένα πρόσωπο – έκπληξη, με πολλούς συμβολισμούς επέλεξε η κυβέρνηση να γυρίσει σελίδα στη ΔΕΗ, αναθέτοντας την υλοποίηση του σχεδίου σωτηρίας στον 45χρονο μάνατζερ Γιώργο Στασσή.

Το στέλεχος της Ιταλικής ENEL που διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας ΕΝΕL Green Power, έχοντας στον τομέα ευθύνης του την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής και το 2016 πήρε μεταγραφή για την ENEL Ρουμανίας, είναι από χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και ο άνθρωπος που καλείται να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική αλλά και να χαράξει μια νέα πορεία που θα βγάλει από το βαθύ τούνελ την επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Στελέχη της αγοράς σχολίαζαν χθες ότι ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ είναι ένας πετυχημένος μάνατζερ, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει και να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο της ENEL σε φωτοβολταϊκά και αιολικά στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, όταν άλλες κορυφαίες διεθνείς εταιρείες αποφάσιζαν να μην πάρουν το ρίσκο της χώρας και είτε να μείνουν στάσιμες στην χώρα μας είτε να αποχωρήσουν.

Ο κ. Στασσής προέρχεται από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών αφού διατέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tellas, κοινής εταιρείας της ΔΕΗ και της Ιταλικής WIND κάνοντας ένα πείραμα επί θητείας Νέζη στην επιχείρηση, το οποίο αστόχησε.

Έκτοτε όμως ο νεαρός μάνατζερ θα μεταπηδήσει στην ΕNEL και θα αναπτύξει τον τομέα των ΑΠΕ θέτοντας τις βάσεις και για ένα εμβληματικό έργο της Ευρωπαϊκής εταιρείας στην Ελλάδα, το αιολικό πάρκο του Καφηρέα, που πέρασε μέσα από συμπληγάδες για να ολοκληρωθεί.

Το γεγονός ότι οι Ιταλοί του εμπιστεύτηκαν αργότερα ένα τόσο κρίσιμο πόστο όπως ήταν η θυγατρική της Ρουμανίας, αποτελεί για την αγορά μια αναγνώριση των ικανοτήτων και της τεχνογωσίας που έχει αναπτύξει στην διοίκηση μεγάλων ενεργειακών ομίλων.

Η τοποθέτησή του στην ΔΕΗ, πέρα από τον άνεμο φρεσκάδας που φέρνει στην μεγάλη εταιρεία, αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα για την ομαλή μετάβαση της επιχείρησης στην μεταλιγνιτική εποχή και την στροφή που επιδιώκει η εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ που σήμερα κατέχει μερίδιο μόλις 2,9% ενώ ήταν η πρώτη εταιρεία που επένδυσε στην πράσινη ενέργεια.

Έμπειρα στελέχη της ενεργειακής αγοράς σχολιάζοντας την επιλογή του κ. Στασσή αναφέρουν ότι αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Όπως εκτιμούν ένα στέλεχος αυτού του βεληνεκούς και με παραστάσεις και εμπειρία πολυεθνικής εταιρείας μπορεί να σηκώσει με αποτελεσματικό τρόπο το βάρος της ΔΕΗ μόνο αν η κυβέρνηση τον αφήσει μακριά από πολιτικές εξαρτήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και του δώσει τον αναγκαίο χώρο για να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σε μια δύσκολη ώρα για την εταιρεία.

Όπως ορίζουν οι διαδικασίες, ο κ. Στασσής θα πρέπει να προταθεί από το Υπερταμείο στην γενική συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία θα συγκληθεί μέχρι τις 22 Αυγούστου ώστε να προχωρήσει και τυπικά στην αντικατάσταση του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη.