Όμιλος Κοπελούζου: Μειοψηφική συμμετοχή στο ΔΕΣΦΑ;

06/08/2019, 10:27
1

Ως συμφωνία που προετοιμαζόταν από καιρό με ευρύτερες προεκτάσεις και σε άλλες υποδομές φυσικού αερίου, περιγράφουν πηγές της αγοράς τις πληροφορίες περί deal του ομίλου Κοπελούζου με τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ.

Η συμφωνία, η οποία λέγεται ότι έχει οριστικοποιηθεί και επίκεινται ανακοινώσεις προβλέπει την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην κοινοπραξία που έχει αποκτήσει το ΔΕΣΦΑ (περί το 10%), ποσοστό που αντιστοιχεί στο 6,6% των μετοχών της εταιρείας.

Ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου ήταν η μόνη ιδιωτικοποίηση από το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών assets που κατάφερε να πουλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα το 66% της εταιρείας απέκτησε ένα ισχυρό κονσόρτσιουμ από κορυφαίους διεθνείς διαχειριστές υπό τις Snam, Enagas, Fluxys.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές βάζουν την παράμετρο της πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων στο ενδεχόμενο deal, καθώς η εταιρεία Κοπελούζος αναπτύσσεται στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου και ο ΔΕΣΦΑ στη μεταφορά γεγονός που δεν συνηθίζεται με βάση το κοινοτικό δίκαιο.

Ο όμιλος Κοπελούζου έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου που είναι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη σε συνεργασία με την GASLOG του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν η ΔΕΠΑ και η Bulgartransgaz, η οποία διαχειρίζεται το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ εμφανίζονται να παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τον επικείμενο διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα που αποτελεί ένα έργο που βάζει μπροστά το ΤΑΙΠΕΔ.