ΔΕΗ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Συνεχίζουν ως το καλοκαίρι τις κουβέντες με εντολή άνωθεν

04/03/2021, 10:38
ΔΕΗ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Συνεχίζουν ως το καλοκαίρι τις κουβέντες με εντολή άνωθεν

Με εντολή …άνωθεν οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τη βιομηχανία για τα τιμολόγια που αφορούν στις ενεργειοβόρες μονάδες της χώρας, παρατείνονται μέχρι τέλος Ιουνίου και …έχει ο Θεός!

Όπως είχαμε προβλέψει με ακρίβεια εδώ και ένα μήνα, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις αυτές μόνο με παρέμβαση από το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορούσε να λυθεί όπερ και εγένετο.

Η οδηγία από ψηλά ήταν «βρείτε τα συναινετικά και στη βάση του win win αλλά εφόσον δεν τα βρίσκετε συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις, δεν είμαστε για τέτοιες αναμετρήσεις τώρα».

Διαπραγματεύσεις συνεπώς μέχρι το τέλος Ιουνίου αφού ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου εξέπνευσε και η τελευταία ευκαιρία που είχε δώσει η διοίκηση του Γ. Στάσση στη ΔΕΗ για να αποδεχθούν οι βιομηχανίες την καινούργια, ρεαλιστική λύση τιμολόγησης, με τα παλιά τιμολόγια να έχουν λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου.

Η τρέχουσα τιμολόγηση των βιομηχανιών γίνεται πάντως με τις παλιές συμβάσεις γεγονός που δείχνει τη διαλλακτικότητα της ΔΕΗ η οποία δεν θέλησε να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα κατέληγαν στα δικαστήρια .

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΔΕΗ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Η ΔΕΗ προσάρμοσε τις αρχικές προτάσεις για αυξήσεις τιμολογίων 20-40%, σε προτάσεις που ταιριάζουν στην ξεχωριστή εικόνα κάθε βιομηχανικού καταναλωτή, αλλά υπάρχουν και οι τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις.

«Αιτία των πρόσφατων αυξήσεων είναι η άνοδος των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, λόγω της κακής εφαρμογής του target model από τον προηγούμενο υπουργό κι εμείς έπρεπε να προσαρμόσουμε τα νέα τιμολόγια. Αυτό κάναμε και τώρα ουσιαστικά κάνουμε νέα πρόταση ανάλογα με το καταναλωτικό προφίλ της κάθε βιομηχανίας» τονίζει με έμφαση στέλεχος της ΔΕΗ που συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις και συνεχίζει: «οι κουβέντες μας τώρα δεν είναι τόσο το ύψος των τιμολογίων όσο για τον καινούργιο εσωτερικό πυρήνα τιμολόγησης που επιδιώκουμε, ώστε να τελειώσει η διαδικασία με τις σταθερές τιμές και τις εκπτώσεις όγκου που έφερναν στο τέλος της ημέρας τη ΔΕΗ μονίμως …ριγμένη με την αιτιολογία του τελευταίου καταφυγίου».

Πάντως η συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως το καλοκαίρι θα λειτουργήσει και υπέρ της λύσης που εξυφαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κ.Σκρέκας για τα λεγόμενα «πράσινα» κίνητρα και με την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG COMP).

Την ίδια στιγμή όμως η εφαρμογή του target model παρά τις τωρινές προσπάθειες του ΥΠΕΝ απειλεί ευθέως τα τιμολόγια μέσης τάσης (βιοτεχνία, εμπόριο, υπηρεσίες) αλλά επίσης βάζει σταδιακά νάρκη στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, όπου έρχονται δυσβάστακτες αυξήσεις εν μέσω πανδημίας.

Σε όλον αυτό τον «πονοκέφαλο» έρχονται να προστεθούν και οι λεγόμενες «μη καθετοποιημένες εταιρείες προμήθειες» οι οποίες ορθά κοφτά ζητούν επιστροφές χρημάτων από ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ. «Τα λεφτά μας πίσω ζητάμε από τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

Θέλουμε επιστροφή της οικονομικής αφαίμαξης που υποστήκαμε, λόγω της λανθασμένης λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης με ένα πλαίσιο που εκ των υστέρων κηρύχθηκε αλυσιτελές και εν πολλοίς παράνομο» μας λέει ιδιοκτήτης εταιρίας που προαναγγέλει προσφυγή στη δικαιοσύνη και προσθέτει: «άλλωστε η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ έμμεσα αλλά και η ΡΑΕ ευθέως παραδέχτηκαν την καταδολίευση της αγοράς ηλεκτρισμού το προηγούμενο διάστημα. Συνεπώς ζητάμε αναδρομική εφαρμογή από την έναρξη του Target Model, ώστε με την νέα, σωστή αυτή τη φορά, εκκαθάριση των λογαριασμών να αναιρεθούν οι …τρελλές χρεώσεις που πληρώσαμε. Τι ζητάμε τελικά; Πολύ απλά την πλήρη εφαρμογή των ορίων στις προσφορές που έθεσε η ΡΑΕ σε διαβούλευση».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ανθρωποι του ΣΕΒ που ασχολούνται με τα βιομηχανικά τιμολόγια μας λένε πως «οι καινούριες συμβάσεις που προτείνει η ΔΕΗ μειώνουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας και συνεπώς δημιουργούν θέμα βιωσιμότητας για πολλές από τις βιομηχανίες» και συνεχίζουν «πρόβλημα δεν είναι μόνο το ύψος των χρεώσεων για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις βιομηχανίες, αλλά και μία σειρά όρων όπως η ρήτρα take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης 98%, δηλαδή το πέναλτι που θέλει να βάλει η ΔΕΗ στην περίπτωση που κάποιον μήνα η ζήτηση μίας βιομηχανίας πέσει κάτω από το 98% τη σύμβασης.

Ωστόσο, η ρήτρα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον μηχανισμό απόκρισης της ζήτησης (demand response), μέσω του οποίου μία βιομηχανική μονάδα αποζημιώνεται όταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο αυξομειώνει την παραγωγή της, για να συμβάλει στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Έτσι, η εφαρμογή της ρήτρας take or pay θα αναιρούσε στην πράξη τη δυνατότητα συμμετοχής στον μηχανισμό.

Κι αυτό γιατί με το πέναλτι θα εξαφάνιζε το πιθανό όφελος από την αποζημίωση, παραβιάζοντας τους κοινοτικούς κανόνες» υποστηρίζουν και θέτουν και ένα άλλο ζήτημα: « καταργείται και η ζώνη ελαχίστου φορτίου που ισχύει νυχτερινές ώρες και σαββατοκύριακα η οποία πλήττει χαλυβουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες, με αυτόν τον όρο τι θα γίνει;»

Ηδη στον ΣΕΒ έχουν εντοπίσει δύο θέματα-προβλήματα στις προτάσεις της ΔΕΗ προς τη βιομηχανία, προσπαθώντας να ρίξουν τους τόνους της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) που θεωρούνται ακόμη και στην Ξενοφώντος οι …«ξεροκέφαλοι» της διαπραγμάτευσης.

Όπως μας λέει κορυφαίο στέλεχος του Συνδέσμου «υπάρχει μέγα θέμα στην κατάργηση των χαμηλών τιμολογίων στη νυχτερινή ζώνη που αξιοποιούνται κατά κύριο λόγο από τις χαλυβουργίες.Επίσης εντοπίζουμε πρόβλημα στις δύο ρήτρες προσαύξησης που είναι συνδεδεμένες με το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης και take or pay επί της μηνιαίας κατανάλωσης. Ειδικά η δεύτερη ρήτρα θεωρείτο από πλευράς βιομηχανίας ότι αντίκειται στους κοινοτικούς κανόνες με δεδομένο ότι πρακτικά εμποδίζει τη συμμετοχή της ζήτησης στην αγορά εξισορρόπησης».

Σε αυτές τις παρατηρήσεις ανταπαντούν κύκλοι της ΔΕΗ λέγοντας πως «εμείς δεν μπορούμε να πουλάμε κάτω του κόστους της, και αυτή την έννοια έχουν τα νέα συμβόλαια. Η ΔΕΗ εξάλλου είναι εκτεθειμένη στις τιμές της χονδρεμπορικής, καθώς η παραγωγή μας είναι μικρότερη από τις ανάγκες ρεύματος που χρειάζεται ως προμηθευτής, άρα δεν μπορούμε παρά να μεταφέρουμε ένα μέρος των πρόσφατων αυξήσεων και πρέπει να το …καταπιούμε». Η λύση θα δοθεί καλοκαιριάτικα και αφού έχει υποχωρήσει η πανδημία.