Aegean: «Πράσινο φως» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

12/03/2021, 14:53
Aegean: «Πράσινο φως» για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Το «πράσινο φως» για την αύξηση κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ, ως μέρος του σχεδίου στήριξης της εταιρείας από το κράτος έδωσαν οι μέτοχοι της Aegean, στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

«Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη συγκυρία που έχει βιώσει ο όμιλος», ανέφερε ο πρόεδρος κ. Ευτύχης Βασιλάκης, προσθέτοντας:

«Όσον αφορά το που βρισκόμαστε σήμερα: Είναι προφανές ότι έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης μέχρι σήμερα οι άνθρωποί της και σε αυτούς προσβλέπουμε ώστε να ξεκινήσουμε εκ νέου πιο παραγωγικά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Επίσης έχουμε λάβει και την στήριξη των τραπεζών με τις οποίες ‘’χτίσαμε’’ μία καλή συνεργασία όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την στήριξη της ελληνικής Πολιτείας που πέραν των οριζόντιων μέτρων για την οικονομία στηρίζει και πιο ειδικά την εταριεία. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, από την αρχή της πανδημίας η εταιρεία άντεξε χωρίς ειδική στήριξη από το ελληνικό Δημόσιο δείχνει ότι είχε ισχυρές βάσεις με χαμηλό δανεισμό, κερδοφορία κ.α., την ίδια στιγμή που άλλες επιχειρήσεις- κολοσσοί στην Ευρώπη έλαβαν πολύ νωρίς κρατική ενίσχυση. Το γεγονός αυτό δείχνει και τις βάσεις που προϋπήρχαν από το παρελθόν, δείχνοντας παράλληλα και τη δυνατότητα ανάκαμψης στο μέλλον.

Κάνουμε μία προσπάθεια όλοι μαζί και οι μέτοχοι και η ελληνική Πολιτεία για το μέλλον. Αυτό που κάνει το Δημόσιο είναι μία επένδυση στην αποδοτικότητα και τη λειτουργία του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας και έχει υποστηριχθεί τα προηγούμενα χρόνια από τη συμβολή του ομίλου συνολικά με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια στον ελληνικό τουρισμό.

Ναι, ευχαριστούμε το Δημόσιο για την ειδική στήριξη, ωστόσο λέμε ξεκάθαρα ότι είμαστε περήφανοι για το πόσο αντέξαμε χωρίς αυτήν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεσμευόμαστε ότι η προσπάθεια θα είναι και έντονη και επιτυχημένη τελικά».

«Η εξέλιξη των εμβολιασμών δίνει ένα περιθώριο συγκρατημένης αισιοδοξίας, κι έστω κι αν παραμένει η αβεβαιότητα όσον αφορά την στιγμή της επανεκκίνησης, ωστόσο μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την αρχή της ανάκαμψης: «Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, ωστόσο θεωρούμε ότι θα δούμε την αρχή της ανάκαμψης εντός του 2021 και την ομαλοποίηση αρχές του 2022», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης.

Ο ίδιος ανεφέρθηκε και στα αποτελέσματα της πανδημίας, όπου οι περιορισμοί στην μετακίνηση, «που εξακολουθούν και υπάρχουν έφεραν πρωτόγνωρα βαρύ αποτύπωμα. Εκτός από τα έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα του εννεαμήνου, οι ζημίες προ φόρων του έτους θα διαμορφωθούν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ δηλαδή 230 μετά από φόρους, ενώ η απώλεια κύκλου εργασιών για το έτος προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ». Σημειωτέον ότι για τους πρώτους δύο μήνες του 2020, δηλαδή λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η εταιρεία σημείωνε 10% αύξηση της επιβατικής κίνησης και 15% αύξηση των εσόδων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η αρχή του 2020 βρήκε την εταιρεία μετά από 7 χρονιά συνεχούς κερδοφόρας ανάπτυξης δικτύου. Ενδεικτικά, το 2019, η εταιρεία είχε 15 εκατ. επιβάτες σε 44 χώρες και 155 προορισμούς από την Αθήνα και τις σημαντικότερες περιφερειακές βάσεις. Τα μεγέθη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γερογιάννης ήταν κατά 70% αυξημένα από την ημερομηνία εξαγοράς της Οlimpic Air το 2013, με 9,5 εκατ. επιβάτες εξωτερικού και σημαντική συμβολή και στον ελληνικό τουρισμό.