ΑΔΜΗΕ: Τα καλύτερα έρχονται το καλοκαίρι

26/04/2021, 12:49
ΑΔΜΗΕ: Τα καλύτερα έρχονται το καλοκαίρι

Ο Μάρτιος του 2021 είναι  ο  πρώτος  μήνας στον οποίο καταγράφεται αύξηση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, κατά το οποίο, ειδικά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, η ζήτηση κατακρημνίστηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ H συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 1,3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού εμφάνισε σημαντική αύξηση, κατά 20% τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, με αιχμή την αύξηση παραγωγής από λιγνίτη, κατά 41%. Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η λιγντική ηλεκτροπαραγωγή είχε μειωθεί κατά 43% και κατά 32% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους.

Η παραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 18%, έναντι μείωσης κατά 2% και κατά 28% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ενώ αναφορικά με τις ΑΠΕ, η παραγωγή μετά την εντυπωσιακή αύξηση του Ιανουαρίου, 43% πάνω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2020, αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 15% και τον Μάρτιο κατά 9%, σε σχέση πάντα τους αντίστοιχους μήνες του 2020.

Η μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές μονάδες να αυξηθεί τον Μάρτιο σε ετήσια βάση κατά 28%.

Σε επίπεδο τριμήνου η συνολική παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η παραγωγή των συμβατικών μονάδων στο διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου ήταν αυξημένη κατά 10%, η παραγωγή των ΑΠΕ κατά 22% και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών κατά 249%.

«Υπομονή, τα καλύτερα έρχονται» σχολιάζει στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, προσθέτοντας πως «το καλοκαίρι περιμένουμε κατακόρυφη άνοδο ζήτησης λόγω τουρισμού αλλά και λόγω της περυσινής πορείας σε ρηχά νερά»…